החודש תקציר המנהלים עוסק בנושא שפעמים אנו נוטים לשכוח. מחויבות חברתית ועסקית. השגת יעדים ויצירת ערך ודיבידנדים יחד עם העצמה הדרכה פיתוח ושימור ההון האנושי. נחשפתי למאמר מתורגם בדה מרקר המציג תמונה שונה מהותית משאנו מכירים בישראל ואו בעולם המערבי. האם יתכן כי יש גם מנכ"לים מסוג אחר? האם ניתן להגיע להצלחה עסקית וניהולית מבלי לדרוס ולפגוע בכל מי שאינו מקדש את המטרה? מתברר כי יש מנכ"לים שלהם אכפת יותר מהעובדים והמנהלים שלהם מאשר בעלי המניות שלהם והמשקיעים.
ללמד לחנוך ופחות לפטר
המיליארדר היפני שיגנובו נגמורי, העומד זה ארבעה עשורים בראש ענקית האלקטרוניקה ניידק, מעולם לא פיטר עובד בגלל חוסר כישרון; ובכל זאת המניה טסה 457%. למשקיעים ולבעלי המניות המבקשים שיגדיל את הדיווידנד הוא אומר מזה שנים: "אתם לא חייבים להיות בעלי מניות שלנו". הבעלים והמנכ"ל שיגנובו נגמורי, שנודע בגישתו הייחודיות לעסקים מסכם את משנתו בפשטות: "אם אתה עובד בשבילי, לעולם לא תפוטר בגלל חוסר כשרון, אבל אל תבנה על זה שיהיו לך הרבה חופשות" סיכם נגמורי, המנכ"ל המיליארדר של ענקית האלקטרוניקה היפנית ניידק (Nidec) .
ללמוד מהתרבות הניהולית היפנית
זאת ועוד הוא אומר והפעם לבעלי המניות שלו: "אם אתה קונה מניות של החברה של 27 מיליארד דולר שייסדתי בצריף ליד בית החווה של אימא שלי, תשכח מלבקש ממני להגדיל את הדיבידנדים, ואל תופתע אם אפתח עליך את הפה אם אני חושב שאתה טועה." אני מציין כי מדובר במנכ"ל מזן אחר עם "ביצים גדולות" ואמונה עיוורת בדרך ובערכים. בשנים האחרונות יפן חווה משבר כלכלי מתמשך.
פעמים לשמרנות תעסוקתית יש יתרונות
ראש הממשלה שינזו אבה, דוחקים בחברות ביפן לתת משקל רב יותר לקולם של בעלי המניות ולעדכן את מדיניות התעסוקה המסורתית שלהם, בכדי להיות מסוגלים להתחרות בשווקים הבינלאומיים. להיות מסוגלים לגלות גמישות תעסוקתית בהשוואה למדינות דרום מזרח אסיה וסין. נגמורי העקשן, מתעלם מהקריאות לשינוי - ובכל זאת מכה את מתחריו בשוק המניות פעם אחר פעם. המניה טסה 457%!! הוא מהווה תזכורת לכך שעבור חלק מהחברות ביפן, גישה שעשויה להיראות כמוזרה במונחים של וול סטריט, מסוגלת להניב תשואות גבוהות במיוחד.
פילוסופיית ניהול משונה
הכיצד הכל התחיל? התנהלות עסקית ממולחת הייתה המפתח להצלחתו של נגמורי. מאז שנוסדה ב-1973, ניידק רכשה יותר מ-40 חברות, בהן רכישת עסקי המנועים, מערכות הנהיגה וייצור החשמל של אמרסון אלקטריק תמורת 1.2 מיליארד דולר החודש. לפני ההודעה על העסקה, אמר נגמורי כי לרשות ניידק עומדת קופת מזומנים של טריליון ין (9.8 מיליארד דולר) לביצוע רכישות שירחיבו את עסקיה בייצור מנועים חשמליים למגוון רחב של מוצרים החל ממקררים וכלה בכלי רכב.
"כאשר מדובר במיזוגים ורכישות, נגמורי הוא הטוב ביותר ביפן", אמר מיצושיגה אקינו, מנכ"ל חברת ההשקעות היפנית איצ'יושי, המנהלת נכסים בהיקף של 1.2 מיליארד דולר. "בתור משקיע, אני מרגיש בטוח איתו". מנגד, הפילוסופיה של נגמורי לניהול עובדי ניידק עשויה להיראות מוזרה לעיניים מערביות, אם כי היא אינה ייחודית ביפן.
בואו ללמוד הכיצד עושים זאת אחרת?
העובדים לעולם אינם צריכים לדאוג מכך שיפוטרו, כל עוד הם עובדים את השעות הנדרשות. ואם מישהו לא מסוגל לבצע תפקיד כלשהו, נגמורי ימצא עבורו תפקיד חדש. זו דרך חשיבה מקובלת במדינה שבה העסקים, ולא המדינה, הם אלו שלעתים קרובות מספקים רשת בטחון חברתית. לדאוג לעובדים הוא המפתח להצלחתה של חברה, אמר נגמורי. בכל ארוחה הוא סועד עם קבוצה אחרת של עובדים כדי לפתח תחושת אחווה מלמעלה כלפי מטה.
עם זאת, אין משמעות הדבר כי החיים בניידק הם קלים. אפילו במונחים של יפן הידועה במסירותם של העובדים, החברה בולטת בדרישות מעובדיה. ישיבות מתקיימות בסופי השבוע או לאחר השלמת המשימות הרגילות, אמר נגמורי. עובדים חדשים לפעמים מתבקשים לנקות את השירותים, וכל מי שלוקח יום חופש נחשב לעצלן. נגמורי, שהונו האישי מוערך ב-3.7 מיליארד דולר, לא מתנצל כלל על כך.
אפס סובלנות לבטלנים כרוניים
לסיכום "האנשים היחידים שאני לא מסוגל לסבול הם בטלנים". הוא גם מפגין חוסר סובלנות דומה כלפי בעלי מניות שמעצבנים אותו. חלקם התלוננו בעבר על הדיבידנדים הנמוכים שנושאות מניות ניידק, 0.9% בלבד לעומת 2.3% של מדד טופיקס. נגמורי טען בתגובה כי המזומנים יבואו לידי שימוש טוב יותר במימון עסקות. הוא מייחס חשיבות רבה יותר לעובדים מאשר למשקיעים, ולדבריו כוח עבודה יעיל ייצור בסופו של דבר בטווח הארוך את הערך הרב ביותר עבור בעלי המניות.
כעוסק בליווי ארגונים ומנהלים, האם מישהו מכיר בארץ? או בעולם המערבי? מנכ"ל "משוגע" באופן החיובי בהיבט של ניהול הון אנושי והבטחת ביטחון תעסוקתי לעובדים ולמנהלים ולא לבטלנים וקשקשנים? האם שילוב מושכל של בסיס התיאוריה של נגמורי, עם התאמה לעולם המערבי הקפיטליסטי לא יכול להיות משהו שעשוי להביא הרבה יותר ערך מהתנודתיות הגדולה מידי בכוח העבודה והמנהלים? לחצו כאן בכדי - להכיר את העשייה המקצועית שלנו יותר לעומק