אין זה סוד כי מרבית העסקים המשפחתיים, הן כחברות פרטיות והן כחברות בע"מ, נתקלים בבעיות חמורות בעת העברת מושכות הניהול לדור הבא. לא בכדי אמר מי שאמר: הדור הראשון מייסד, בונה ויוצר נוכחות בשוק, הדור השני מרחיב ומפתח והדור השלישי, ברוב המקרים, הורס ומחריב. במהלך השנים ליוויתי תהליכים של העברת השליטה בחברות משפחתיות מהדור הראשון לדור השני, ואפילו לדור השלישי. אלה תהליכים מורכבים, ולא פעם קשים רגשית, למשתתפים בהם.

לא חייבים להיכשל

מדוע חלק מהעסקים המשפחתיים נכשלים בעת העברת השליטה מדור לדור? האם יש סיכוי להתחיל את העברת ה"שרביט"  בשלב מוקדם מספיק כדי לאפשר תהליך מובנה הכולל הדרכה, חניכה והתמקצעות שיקלו על המעבר הסופי? כיצד מפרקים "מוקשים" במצב שבו יש יותר ויותר "שחקנים" הרואים את עצמם ראויים יותר מאחרים לקחת את מושכות הניהול? משפחות ועסקים עשויים להיהרס היה ואין תהליך מקדים והוליסטי המתמודד עם כל הסכנות ומלחמות האגו במשפחה. ההצלחה תימדד ביכולת למקם את כל אחד מבני המשפחה המעורב בעסק המשפחתי במקום שבו יוכל להביא את הערך המוסף הגדול ביותר. לפעמים יש צורך להסביר לבן משפחה זה או אחר כי, לטובת כולם, מקומו ועתידו המקצועי נמצא מחוץ למסגרת העסקה משפחתי.

כולם נלחמים בכולם

לא פעם לדור הבעלים הקיים יש העדפות ולחצים. פעמים זה מנוגד להגיון העסקי. מי מסוגל להתמודד עם זה? האם ניתן לפתור את המחלוקות בין הדורות בארוחות ליל שבת (בהנחה שהן עדיין מתקיימות ולא בוטלו עקב המתחים והריב שכבר מבעבעים בין הדורות)? מי מתנגד להעברת העסק לדור הבא ומי תומך בתהליך? האם נכון לשמר מצב שבו יוצרים שוויון ניהולי או שוויון בבעלות? האם השאיפה היא להגיע למצב שבו לספינה יש יותר מקברניט אחד? מי מבין בני המשפחה המעורבים בעסק ראוי ונכון כי יתמנה לתפקיד המנכ"ל? האם הוא ניחן ביכולות המקצועיות הנדרשות? האם מועמדותו מקובלת על האחרים? לעיתים הדרך הנכונה היא להביא, לפחות בשלב הראשוני, מנכ"ל מקצועי מבחוץ, זאת בכדי למנוע מצב שכולם "נלחמים" בכולם.

למנוע קריסה בעסקים משפחתיים

בעת תהליך העברת השרביט הניהולי והעיסקי אחת מהסוגיות שמעיקות על בעלי החברה המשפחתית מתמקדת ברצון האמיתי למנוע פגיעה במרקם המשפחתי וביחסים שבין הילדים, בני זוגם והנכדים. משימה לא פשוטה כלל. משפחות יכולות להיהרס ובני משפחה עשויים להגיע למצב של ניתוק יחסים כשהתהליכים לא מנוהלים נכון ולא מבוצעים על ידי גורם נקי מאינטרסים. כאן גם המקום לחשוב על אימוץ מבנה ארגוני חדש, הגדרת תפקידים, הקצאת סמכויות ואחריות ניהולית וביצועית ובעיקר הקמת מערך של בקרה ומשוב נקי מייחוס משפחתית כל שהיא. אסור לתת לאיש הנחות על רמת ביצוע ו/או כישורים ניהוליים ומקצועיים. עסק משפחתי חייב להתנהל בדיוק על פי אותן אמות מידה התקפות לגבי כל עסק אחר שאינו משפחתי.

לשמור על שלמות ואחדות המשפחה

לאחרונה כיועץ ארגוני, נחשפתי לחברה משפחתית שהוקמה על ידי בעל ואישה. עסק מצליח בתחום שיווק ומכירת כלי עבודה, עסק המגלגל למעלה מ- 20 מיליון ₪ בשנה. בעסק עובדים המייסד, ילדיו, 2 החתנים וברקע אשתו האחראית על הגבייה. אחת הבנות נמצאת מאחורי הקלעים, מתלבטת בין צרכי העסק, אחיה ובעלה וחרדה מאד ליחסים במשפחה המורחבת ביום שאחרי העברת השליטה. בפגישות הראשונות זיהיתי חשש אמיתי מצד ההורים המייסדים לגבי העתיד. כיצד יצליחו לשמר את האיזון הדק והשברירי בין אחדות המשפחה והיחסים בין האחים ובני זוגם מחד, לבין הצורך להוביל תהליך של שינוי מבנה ארגוני וחלוקה מחדש של ההון והמניות כך שיתמכו ביכולת ההתפתחות והשרידות של העסק.

אין לו מקצוע? מה הוא יעשה?

הייתה זאת משימה כלל לא פשוטה. לא פעם מייסד החברה הכניס לחברה את ילדיו על מנת להעניק להם תעסוקה ופרנסה. לעיתים זה צעד שגוי כאשר בוחנים עלות מול תועלת בהיבט התעסוקתי בלבד. במקרה מעלה, החלטת המייסדים לא לבצע זעזועים ושינויים נדרשים נבעה מהפחד כי אלה יהרסו את המרקם המשפחתי. החלטה שגויה מקצועית, אבל אל מול הטיעון שאם המשפחה הציבה בפני בהתייחסה לבנה: "מה הוא יעשה.. היה והוא לא מסוגל לקחת אחריות ניהולית ומקצועית כאילו היה מנהל שכיר?".. גרם לי להישאר ללא תשובה ראויה בהיבט שבין האם לבנה. יחד עם זאת, שאלתי האם לא נכון יהיה כי ימונה במקומו מנהל אחר לחברה?

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים


להציל את העסק מקריסה

גם בעסקים משפחתיים צריך לעיתים לקבל החלטות לא "פופולריות", החלטות קשות שבהסתכלות לאחור נראות נכונות וראויות, ועדיף שעה אחת קודם. לאורך השנים הרבות בהן ליוויתי עסקים משפחתיים בינוניים וקטנים בתהליכי שינוי וצמיחה נוכחתי לדעת, כי לא פעם יש לבעלי העסקים המשפחתיים, שהם אף מנהליהם, קושי רגשי ליזום ולהוביל מהלך של תכנון ההעברה לדור ההמשך כך שיישמרו הן התנופה העסקית והן הרקמה המשפחתית. עסקים משפחתיים שלאורך השנים השקיעו בלימוד על בסיס שוטף ואימוץ נהלי עבודה מתקדמים המודדים תוצאות, ללא כל תלות בקירבה משפחתית, ערוכים טוב יותר להתמודד עם הקשיים.

יפה שעה אחת קודם

מייסדים של עסקים משפחתיים, אשר נשמעים אומרים את המשפטים הבאים, מועדים, מבלי משים, לפורענות:  "גם אותי אף אחד לא לימד.. בעזרת השם.. בינתיים הכול בסדר", "אין לנו כוח לצאת למלחמות. הודעתי להם כי כתבתי צוואה וכולם מסודרים..", "אנחנו עדיין צעירים. לא ממהרים". "מה יהיה איתי? אני רגיל לעבוד" במצבי קיצון כשלמייסדים "נשבר" מהפוליטיקות והאינטריגות - " אין לי כוחות יותר, הילדים יקבלו את העסק והם יצטרכו לשבור את הראש.." כעוסקים בתחום של ייעוץ ארגוני, פיתוח עסקי והובלת תהליכי שינוי וצמיחה אנו קובעים כי יהיה נכון להתמודד עם הנושא בצורה מקצועית ולהיעזר במומחים חיצוניים.

תאמו פגישת הכרות

לסיכום, מדוע רבים מהעסקים המשפחתיים נוהגים כיען וטומנים את הראש בחול? מדוע יש הנמנעים מתהליך מקצועי ומלמידה מעמיקה שיעניקו פתרונות הולמים לסוגיית העברת מושכות העסק המשפחתי לידי הדור הבא? זאת טעות העשויה להיות הרת אסון הן מבחינה עסקית והן מבחינת היחסים במשפחה. לקביעת פגישת עבודה ראשונית לבחינת הדרכים הנכונות יותר ליישם את העברת השליטה הניהולית לדור הבא, פנו  למשה גרימברג, 054-4814332  או ישירות למייל  abc@nihul4u.co.il  פגישת הכרות ללא מחויבות ועלות. צריך ואפשר למנוע הרס משפחתי וקריסה של עסקים משפחתיים במעבר בין דור לדור.

אשמח להכיר גם אותך

כמנכ"ל/ית או בעל/ת עסק הנך מוזמנת לסייר באתר הבית שלנו - להתרשם ממגוון החברות והעסקים שעבדו איתנו לאורך השנים. עסקים מנהלים ומנהלות שעברו תהליכי ייעוץ עסקי – ייעוץ ארגוני ומנטורינג עם החברה שלנו - Advanced Business Consulting . בתהליכים איתם ידענו להנגיש בעבורם את כל העדכונים של תורות הניהול הכי עדכניות ואפקטיביות הקיימות בחברות ובעסקים הכי גדולים. ידענו ליישם אותם בהתאמה הנדרשת לעסקים בינוניים וקטנים. מידע מקצועי רב אך תוכלו למצוא בתוך הבלוג הניהולי שאנו כותבים כבר משנת 2006.

פגישה וייעוץ ראשוני ללא עלות

משה גרימברג וצוותו מתמחים בתחומי  הייעוץ העסקי – הייעוץ האסטרטגי לעסקים ולחברות. אנו מתמחים בהעצמה וליווי של דור המנהלים הבא. אנו מציעים מגון רחב של שירותים שאת רובם ניתן לקבל במסגרת שירות מיקור חוץ.  החל משיפורים בתוכנית העסקית והאסטרטגית. ניהול והעצמת מנהלים ועובדים, הדרכה וליווי מערכי מכירות ושירות לקוחות ועוד לא מעט תחומים אחרים. אנו בחברה מאמינים כי יש באפשרותנו גם אצלך להוביל שינוי וצמיחה. תרגישי חופשי לפנות עוד היום ישירות למשה גרימברג במייל abc@nuhul4u.co.il  או באמצעות הטלפון הישיר: 0544-814332. הפגישה והייעוץ הראשוני ללא כל עלות וללא כל התחייבות.

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים