במסגרת תהליכי הליווי והייעוץ הארגוני בתחום עדכון אסטרטגיות ואיתור מנועי צמיחה חדשים נחשפתי לספר מדהים. הספר: Making Innovation Work שנכתב על ידי 3 מומחים בתחומם. הספר מכיל לא מעט תובנות שנכון כי נכיר. המחברים מצליחים בשפה פשוטה לנתץ לא מאט פרדיגמות הקשורות להתנעת יצירתיות וחדשנות בארגונים עסקיים בעולמות תחרותיים. רצינו להתמקד במאמר הזה בנושא הצריך לעניין הנהלות, בעלי עסקים וחברות ומנכ"לים. כיצד מצליחים לשפר את התהליכים הבאים: חדשנות. חדשנות עסקית וניהולית. יוצרים צמיחה. כיצד חדשנות ויצירתיות מנוהלת נכון מבטיחה חזרה לצמיחה.
חדשנות. חדשנות עסקית וניהולית. יוצרים צמיחה.
בואו ונקדיש חשיבה על השאלה הקריטית בכל תהליך חדשנות ויצירתיות: מדוע תהליכים נכשלים? מדוע השקעות ענק הולכות לטמיון? הספר מתחבר לתובנה כי את עולם החדשנות והיצירתיות יש לנהל. הוא לא קורה מעצמו. ארגונים מתקדמים וסופר מקצועיים כושלים לא פעם בתהליכים. כיועצים אסטרטגיים המיומנים בהובלת תהליכי שינוי וצמיחה המבוססים על אימוץ חדשנות ויצירתיות כדרך חיים ניהולית ועסקית – אנו מבקשים לקבוע כי צריך ללמוד לנהל תהליכים בתחום. צריך לבנות תוכנית לקבוע מדדי הצלחה, KPI ובעיקר צריך לבנות תוכנית המראה במדויק את העלות תועלת של התהליך.
מהי ההגדרה לחדשנות? ומהן הסוגים המרכזיים?
בואו ונכיר את ההגדרה המילונית של המושג "חדשנות"? מדובר על תהליך עסקי אך לא רק בו שבו נוצרים מוצרים או שירותים חדשים המאפשרים בכל סגמנט לשבור "תקרות זכוכית" ולפרוץ אל עבר תחומים חדשים כל אחד בתחום המומחיות שלו. בכל תחום מצופה כי יבוצע התאמה לעולמות התוכן, לשוק ולמתחרים ובעיקר ללקוחות. היה ונשאל מנכ"ל מה לדעתו מסמלת המילה "חדשנות ויצירתיות"? היה צפוי כי נקבל את התשובה הבאה: "חדשנות ויצירתיות גורמות לחברה ליצור מוצר או שירות שנותן מענה לצרכי השוק והלקוחות ויוצר בידול מול המתחרים. זאת ועוד, הוא חייב להיות בעל יכולת להגדיל פלחי שוק ורווחים". היה והיינו שואלים מדען טילים מה לדעתו משקף המושג חדשנות ויצירתיות? סביר להניח כי היה אומר את הדבר הבא: "מדובר בתהליך ליניארי טכנולוגי במהותו שבא לשבש תובנות ומוסכמות קיימות" כמו למשל המדענים שפיתחו את כיפת ברזל, שהתמודדו עם פרדיגמות ישנות שלא נתנו סיכוי להצלחת התהליך בעבר.
מה אומר פיטר דרוקר על המושג חדשנות?
חדשנות, לדברי פיטר דרוקר, הנה "מאמץ לייצר שינוי ממוקד בפוטנציאל הניהולי - הכלכלי או החברתי של כל חברה או הארגון". זה הרבה פחות מסובך ומורכב. חדשנות ויצירתיות כמוביל שינוי; חדשנות ככלי ניהולי של הנהלות ומנכ"לים. אנו כיועצים ארגוניים מבקשים לקבוע כי חדשנות ויצירתיות הם סטייט אוף מיינד של ארגונים המקדשים ומבינים עד כמה זה חשוב להמשך תהליכי ההתבססות והצמיחה. חדשנות ויצירתיות ניהולית ועסקית הינם תהליכים ארוכים הדורשים משאבים, תכנון ובעיקר בקרה. חשוב כי תכירו שהספרות המקצועית מזהה 2 קטגוריות מרכזיות. "חדשנות משבשת" (Disruptive innovation) ו"חדשנות מקיימת" (Sustaining innovation). חדשנות ויצירתיות בעולם העסקי חייבת להפוך כחלק משגרת הארגון. חייבת להפוך לתרבות עסקית וניהולית שנכללת ב- DNA של ההנהלה, המנכ"ל המנהלים והעובדים. הנהלות ומנכ"לים מבינים כי חדשנות הינו תהליך בלתי פוסק.
האם אתם מכירים את אבי "החדשנות"?
הכלכלן האוסטרי יוזף שומפטר הכלכלן האוסטרי מזוהה כאבי מושג החדשנות בעולם הוא היה הראשון שהעלה על נס את החדשנות, במיוחד הטכנולוגית, כמחוללת הראשית של שינויים כלכליים בתחילת המאה ה- 20. יוזף שומפטר במודל הצמיחה הכלכלית שלו הדגיש לראשונה את החשיבות שבחדשנות על פני תחרות המחירים ואי הוודאות. על בסיס עבודתו וספרו "קפיטליזם, סוציאליזם ודמוקרטיה" קבעו הכלכלנים בחצי הראשון של המאה ה־20 את הדבר הבא: "בעולם העסקים המערבי שווקים חדשים נפתחים, באמצעות מאבק ומהפכות פנימיות בלתי פוסקות המחריבות ויוצרות מבנה חדש תחתיו. מבחינתו של שומפטר הדבר הינו תהליך חדשנות ויצירתיות מתמשך שמביא לצמיחה והגדלת נוכחות בשוק.” על חשבון המתחרים.
מדוע חדשנות ויצירתיות נחוצים בשווקים תחרותיים במאה ה- 21?
ארגונים כבר למדו על בשרם, כי חדשנות אינה רק כלי להתפתחות וצמיחה, אם כי כלי להישרדות. אנו מכירים לא מעט דוגמאות של ארגונים שלא הצליחו לחדש ונמחקו ממפת העסקים. ארגונים כמו נוקיה, מוטורולה ורבים אחרים. מנכד אנו ודאי מכירים את Apple, Toyota, Dell אמזון, טסלה, וייז ואחרים, המחדשים כחלק מהווייתם. הכיצד אנחנו נדע להשתמש נכון יותר עם מושגים הבאים: "חדשנות. חדשנות עסקית וניהולית", האחראיים להתנעת מנועי צמיחה חדשים. יוצרים צמיחה.
שבירת פרדיגמות ישנות – מניע חדשנות
מה דעתכם האם במאה ה- 21 אנו חשים כי החדשנות והיצירתיות בעולם העסקים דווקא פוחתת? האם הקושי להניע תהליכים יעילים מביאים הנהלות ומנכ"לים לחשוש מהשקעות גדולות בתהליכים? המאמר ותקציר המנהלים הפעם עוסק בחדשנות. עוסק בחשיבות של שבירת פרדיגמות ישנות ומוכרות המהוות את התהליך הגנרי של החדשנות. מניח כי כולנו נסכים כי קדמה יצירתיות וחדשנות נוצרת מהרס הדברים הקיימים. הרס תובנות קיימות. הרס מחשבתי המניע תהליך של בדיקת חלופות – מוצרים – שירותים עדכניים ובעלי ערך רב יותר.
מהם הכללים להתנעת חדשנות עסקית וניהולית?
ישנם 9 כללים לאימוץ יצירתיות וחדשנות עסקית. אנו מבקשים לקבוע כי העתקה של תהליכי חדשנות ויצירתיות ברוב המקרים נכשלת. החוכמה מתמקדת באימוץ וניתוח רעיונות שצלחו ולגרום לכך שיבוצע בהם התאמות נדרשות לעולם התוכן שלכם. התאמות לעולם הלקוחות. עליכם להיות מסוגלים לייצר הצעת ערך ובידול גבוה יותר מהמתחרים שאימצו טכנולוגיה חדשה. זהו המפתח הכי חשוב להצלחה. הימנעו מכניסה לעולם ה-.me too
- אימוץ תרבות ארגונית המקדשת יצירתיות וחדשנות.
- ללא מנהיגות ניהולית ומנהיגות עסקית מקצועית המאמצת אסטרטגיה ארגונית בתחום החדשנות והיצירתיות סביר כי תהליכים יכשלו.
- בניית תרבות ארונית המאפשרת ומעודדת חדשנות יצירתיות ובעיקר מאפשרת מרווח לטעויות בקרב מנהלים ועובדים. על כל הצלחה בודדת המביא לבידול ויצירת ערך יש לא מעט כישלונות בדרך.
- הכנסת מודל החדשנות והיצירתיות לתרבות הארגונית ולחזון הארגוני כחלק מרכזי באסטרטגיה של החברה.
- הפיכת המושג: "חדשנות ויצירתיות" כחלק אינטגראלי מהתרבות העסקית והניהולית, לא ברמת הסיסמה בלבד.
- בניית צוותי חדשנות פנים ארגוניים ברמת הארגון ורמת ההנהלה. תוך שמירה ואיזון בין יצירתיות וחדשנות לבין הרצון ליצירת ערך.
- בניית מבנה ארגוני המאפשר אימוץ תרבות של חדשנות ויצירתיות. נטרולו מערכות ומנהלים אשר פוחדים לאמץ תרבות של חדשנות יצירתיות ושל שינויים.
- שפרו את מערך התקשורת הבין אישית ברמת הארגון. בנו וצרו רשתות תקשורת פתוחות בנושא חדשנות הן בארון פנימה והן מחוץ לארגון ומול הלקוחות.
- תגמלו בנדיבות בגין הצלחות בהובלת תהליכי חדשנות ויצירתיות בקרב מנהלים ועובדים. הקפידו לנהל נכון תהליכים ולבצע מדידה ובקרה בדרך.
בואו להכיר את מודל היצירתיות והחדשנות הקלאסי?
מודל חדשנות והיצירתיות בעולמות העסקיים בדרך כלל מורכב משני תחומים מרכזיים, משני צירים שיש לתת את הדעת בדרך לבניית מודל אימוץ חדשנות ויצירתיות ברמת הארגון או החברה העסקית. אנו מכירים 6 טריגרים מרכזיים החשובים להצלחה שכל כל תהליך. אותם אנו נחלק ל- 2 תחומים עיקריים:
התחום הראשון – מתמקד בעולמות החדשנות והיצירתיות הטכנולוגית ושם נמצא את הדברים הבאים:
- מוצרים ושירותים חדשים.
- שיפור וייעול תהליכי עבודה ברצפת היצור ברמה של הטכנולוגיה.
- אימוץ עדכונים טכנולוגיים חדשים – טכנולוגיות חדשות המאפשרות כניסה לעולמות חדשים.
התחום השני – מתמקד בעולמות החדשנות והיצירתיות באסטרטגיה העסקית, שם נמצא את הדברים הבאים:
- שיפור בהצעת הערך המוצע למשמשים? ללקוחות?
- שיפור מערכי הרכש ושרשת האספקה.
- איתור מאגרי לקוחות חדשים ושיפור מערכי השירות ויצירת חוויות שירות יוצאות מהכלל כחלק מחיזוק נאמנות הלקוחות.
חשוב כי נדע שעל חברות ועסקים להיות מיומנים בשני התחומים גם יחד. אנו מבקשים לקבוע כי חברות עסקיות וארגונים שלא מהעולם העסקי בלבד מחויבות להחזיק באוויר את 1 הכדורים: גם לייצר גם חדשנות טכנולוגית וגם לבצע חדשנות במודל העסקי ובעדכון האסטרטגיות בכדי להצליח להתקדם ולהמשיך לצמוח. טסלה ואילון מאסק הינם דוגמה מעולה של יזם וחברת רכב שהצליחו להתמקד בהצלחה בשני התחומים.
חדשנות ויצירתיות כדרך חיים ניהולית
האם ידעתם כי אורך החיים של מוצר או שרות במאה ה- 21 לא עולה על 7-12 חודשים. עולמות יצרניות הסלולר המובילות בעולם מציגות סדרת משכירים אחת לרבעון, או אחת לחצי שנה. הניידים החדשים מוצגים תמיד כחלופה טובה יותר? בואו ונקבל קצת פרופורציות המילה "חדשנות" הינה מילת הקסם בחמש השנים האחרונות. במהלך 2017 עד 2022 פורסמו בעולם למעלה מ- 1150 ספרים שהמילה חדשנות ו/או יצירתיות הופיע בהבלטה בכותרתם. אנו מבקשים לציין כי מנהלים והנהלות שחושבים שקריאת הספרים עשויה להעניק להם "פתרונות קסם" עשויים להתאכזב. ניהול חדשנות ויצירתיות ברמה הארגונית והעסקית הינם תהליכים מורכבים שיש לנהלם נכון.
חדשנות ויצירתיות - שווה כי ניפגש.
לסיכום: חדשנות ויצירתיות, אינן בהכרח תהליך ליניארי. לחדשנות וליצירתיות בעולם העסקים והניהול יש חיים משל עצמן וכמנהלים אנו כמנהלים, הנהלות ובעלי חברות ועסקים משפחתיים מחויבים לדעת להשתמש בה נכון. אנו עוסקים בייעוץ ארגוני, הדרכה, פיתוח וליווי הנהלות מנהלים וכוחות מכירה. ככלל, אנו משתדלים להביא ערך מדיד ותועלות מוחשיות ללקוחות. אנו שמחים להציג חלק מסיפורי ההצלחה שלנו. כחברה אנו שואפים תמיד כי אנשים ארגונים ומנהלים ידעו שניתן ליצור מודל של win - win ארוך טווח. צור קשר ישיר למשה גרימברג או צלצל : 054-4814332
הכותב – משה גרימברג
בעלים ומנכ"ל של Advanced Business Consulting חברת ייעוץ ארגוני – ייעוץ אסטרטגי שהוקמה בשנת 2006 ופועלת בהצלחה בשוק הישראלי. שותפי היועצים לדרך ואני אוהבים לעבוד עם מנהלים בכירים, הנהלות ומנהיגים המבינים כי חדשנות, יצירתיות ושינוי הם המתכון להמשך הצמיחה. מאמינים בעבודה תהליכית, לא בפתרונות קסם. כיועצים שגדלו בעולמות העסקיים בתפקידי מפתח בכירים אנו מביאים ידע וניסיון ניהולי ושיווקי מוכח. מאמינים בתקשורת פתוחה ומעצימה, בערכים וביושרה ולכן פשטות היא מילת המפתח להצלחה.