מי מאיתנו לא מבקש לאמץ "חדשנות" כדרך חיים ניהולית ועסקית? אנו כבני אדם וכמנהלים בכירים תמיד מעדיפים להיות חלק מארגון עסקי או אחר המתאפיין ביכולתו לפרוץ דרך. ביכולתו להיות שונה אחר וחדשני. מהניסיון שצברנו כיועצים ארגוניים המתמחים בעדכון אסטרטגיות עסקיות ואסטרטגיות צמיחה גילינו כי רבים מהמנכ"לים אוהבים לדבר על חדשנות אבל מעטים מהם מצליחים לעבור ממילים למעשים.

חדשנות ויצירתיות משחר ההיסטוריה האנושית.

רבים חושבים כי חדשנות היא המצאה של המאה ה- 20 והמאה ה- 21? טעות בידם. חדשנות החלה עם האדם הראשון שפעם אחר פעם שבר את מגבלות המציאות של חייו ופרץ דרך. אז לא נראה לי כי ידעו את הפרוש של המילה "חדשנות" בטוח לא ידעו מה זה "אזור נוחות" או שבירת פרדיגמות, אבל הם בפועל עסקו בחדשנות יוצרת מציאות חדשה. הפיכת אבנים ועצים לכלי מלחמה שעזרו להם לצוד חיות גדולות ומסוכנות. ביות האש לצרכים שלהם, המצאת הגלגל, ביות חיות משק כמו כלבים פרות כבשים ועוד. כל אלה עסקו בחדשנות ויצירתיות פר אקסלנס. כיום אנו כאן במאמר הזה ננסה להתבונן על המושג חדשנות ויצירתיות מנקודת מבטם של בעלי חברות ועסקים, של מנכ"לים ושל סמנכ"לי פיתוח עסקי וחדשנות בחברות הגדולות.

חדשנות – הפערים בין המודעות למציאות?

מחקרים של חברות הייעוץ הגדולות בעולם גילו חוסר התאמה בין ההבנה על נחיצות החדשנות כדרך חיים ניהולית ועסקית במאה ה- 21 לבין שביעות הרצון שלהם מרמת היצירתיות והחדשנות אצלם בארגון. מקינזי ובוסטון קונסולטינג מצביעים על פער שבין 80 עד 90 אחוז למנהלים הבטוחים שחדשנות מחויבת המציאות בעולם תחרותי לכאלה חברות המבקשות להמשיך ולצמוח. לבין פחות מ- 10 אחוז של מנהלים ומנכ"לים המבינים כי אצלם בארגון נושא החדשנות לא מטופל מספיק טוב. כאן טמונה הבעיה המרכזית בקרב ארגונים ומנהלים המתקשים להניע תהליכי חדשנות וצמיחה פנים ארגוניים.

כיצד תיצרו תרבות של חדשנות ארגונית?

  1. בנו יחידה או צוות ארגוני עצמאית שבאחריותו להיות מאיץ כלל ארגוני לכל מה שקשור בחדשנות ויצירתיות בכל חלקי הארגון.
  2. אמצו תרבות ארגונית המקדשת חשיבה מחוץ לקופסה ומאפשרת מרחבי טעות.
  3. הקצו זמן ומשאבים ארגוניים לקיום מפגשי חשיבה וסיעור מוחות ברמת הארגון ואגפיו השונים.
  4. בנו תקשורת פתוחה חוצה גבולות.
  5. תגמלו וקדמו עובדים ומנהלים שמגלים כישורים של יצירתיות וחדשנות.
  6. היו מספיק בטוחים לגוון את כוח האדם הניהולי והמקצועי גם עם כאלה שבאו מעולמות מדעי הרוח והאומנות ולא רק מהעולמות ההנדסיים והטכניים.
  7. היעזרו ביועצים ארגוניים שלהם ניסיון בהתנעת תהליכי שינוי ארגוני ואימוץ תרבות של חדשנות בארגון. אנו נשמח להיות לידך בתהליכים הכל כך חשובים להמשך הצמיחה.

הידעתם כי מושג החדשנות שינה את כללי המשחק בעולמות העסקיים בתחומים הבאים?

שוק התעסוקה והתחרות על עובדים ומנהלים מצטיינים

דור ה - Z  עובדים ומנהלים בגילאים שבין 25 ל- 35 מחפשים כיום ריגוש, רצון להשתייך לחברות היוצרות שוני ומביאות בשורה וחדשנות. התחרות על כל מנהל ועובד מצטיין הופכת לקשה ומורכבת יותר ויותר. עובדים ומנהלים מצטיינים מוכנים לעזוב חברה מבוססת נטולת חזון וחדשות לטובת חברות הזנק שמנסות ליצור משהו חדש. כאלה המבקשות להיות יצירתיות וחדשניות ברמה העולמית. חברות המבקשות לשמר ולטפח את כוח האדם הניהולי והמקצועי חייבות להיות חדשניות ויצירתיות בכדי להיות אבן שואבת לכוח אדם צעיר נמרץ וסופר מקצועי.

הצעת ערך - בידול מיתוג ונאמנות לקוחות

הכוח במאה ה- 21 עבר ללקוחות. הם מבינים יותר. הם פחות מסתפקים במוצרים סטנדרטיים. הם מחפשים את הצעת הערך הטובה ביותר בעבורם. בידול ומיתוג של מוצר או שרות איכותי ומתומחר נכון קריטיים לשמירת נאמנות הלקוחות לאורך זמן. לכן גם כאן נושא החדשנות והיצירתיות חשובים להמשך ההצלחה והצמיחה. היה ובעבר הלקוחות הסתפקו בקפה "נס" מקופסת הפח האדומה, לפני שנים עברו למכונות אספרסו קטנות. כיום הטרנד לעבור למכונות קפה ביתיות הטוחנות פולים בתערובות המתאימה לנו. בעולם השיווק אנו מכירים זאת תחת המושג "פרסונליזציה". חדשנות ויצירתיות חשובים לחיזוק נאמנותם של הלקוחות.

שוק מתחרים וכניסה לנישות חדשות

לקוחות מעריכים חברות היודעות ליצור שרותי ערך מוסף למוצרים ו/או לשירותים קיימים. התחרות על כל לקוח ולקוח הופכת לקשה מיום ליום. מתחרים כיום מנסים ל"לגנוב" לקוחות האחד מהשני באמצעות עדכונים טכנולוגיים וחידושים. הם היוצרים בקרב הלקוחות הבנה כי הם נמצאים כלקוחות בחברה אשר מקדשת יצירתיות חדשנות ועדכנות טכנולוגית. הדרך היותר טובה ליצור צמיחה ולבנות תדמית של חדשנות היא ליצור נישות חדשות לקהלים שלא מכירים את החברה מקודם. כאלה שאמורים להיות מנועי צמיחה חדשים. מתודולוגית האוקיאנוס הכחול מאד חשובה גם בעולמות החדשנות והיצירתיות.

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים


שינוי בתרבות ארגונית וניהולית

הצלחה באימוץ ערכים ותרבות המקדשים חדשנות ויצירתיות מחייבת הנהלות, בעלים ומנכ"לים לבצע עדכון של החזון ואימוץ תרבות ארגונית המקדמת חשיבה מחוץ לקופסה. מקדמת עבודת צוות ותקשורת פתוחה. ובעיקר דוגלת בגיוון של כוח אדם מקצועי וניהולי מדיסציפלינות אקדמאיות שונות. זאת ועוד פעמים אנו כיועצים ארגוניים ממליצים כבר מהשלב הראשון לבנות יחידה עסקית עצמאית שמטרותיה להתניע טוב יותר את מערכי החדשנות בארגון. הייתי ממליץ לשים בראש היחידה מנהל בדרגת סמנכ"ל חדשנות ופיתוח עסקי או מנהל אגף, חבר הנהלה. תפקידו לקחת את הארגון לשלב הבא בכל מה שקשור לחדשנות ויצירתיות. דעו כי היכולת לחדש כל הזמן ולהטמיע את רעיונות החדשנות בתרבות ארגונית קיימת מחייבת ברוב המקרים שימוש ביועצים ארגוניים מומחים.

שינויים וחדשנות טכנולוגית

מחקר ופיתוח מוביל חדשנות. לא רק בעולמות הטכנולוגיים. מהפכת המידע מאפשר לחברות ולעסקים לאמץ תרבות ניהולית המקדשת טרנספורמציות דיגיטליות השמות את הלקוחות במקום הראשון. דעו כי הטכנולוגיה היא המובילה את עולמות החדשנות. עדכנות ויצירתיות טכנולוגית ברת יישום המביאה ברוב המקרים להגדלת פלחי שוק על חשבון המתחרים. מנגד אני מבקש לציין כי "מרדף" בלתי נשלט אחרי אל החדשנות עשוי פעמים לגרום לבזבוז משאבים. יש למצוא את האיזון הנכון הין חדשנות טכנולוגית לבין יישום קל ופשוט בקרב הצרכנים.

התרומה החשובה שלנו לשיפור חדשנות ויצירתיות גם אצלך בחברה

כשהקמנו את חברת הייעוץ Advanced Business Consulting ב- 2006 התחלנו להתמקד בשיפור מערכי ניהול המניעים חדשנות וצמיחה. יש באפשרותנו להעניק גם לחברה שלך כלים, מתודולוגיות  וההדרכה הנכונים ביותר לפיתוח ולשפיר  החדשנות בחברה שלך. יחד אחרי בדיקה וניתוח שוק ומתחרים נוכל לאתר מנועי צמיחה חדשים. נוכל לאתר נקודות נכונות הזקוקות לשיפור ברמה ארגונית שיאפשרו קידום חדשנות טוב יותר. לשותפי הבכירים לדרך ולי יש ניסיון רב שנים שיכול לתרום לא מעט גם לצרכים הייחודיים שלך כמנכ"ל או כבעלים? דעו כי ההצלחה טמונה באיכות המנהלים והעובדים שלכם. הקפידו לשמור על היצירתיים שבהם. קדמו ותעודדו אותם לפרוץ גבולות. לחשוב מחוץ לקופסה ובעיקר לא לפחד מכישלונות בדרך להצלחה. אנו יכולים להיות גם בעבורך פרטנר מקצועי להתנעת התהליכים.

חדשנות ויצירתיות – מילות סיכום

אני מבקש לקבוע בצורה חד ערכית כי הטמעה, פיתוח ושיפור התרבות של החדשנות והיצירתיות הארגונית פיתוח חדשנות בארגון הינו תהליך מורכב ולא פשוט כלל. שיפור ואימוץ תרבות של חדשנות ויצירתיות הוא אחד מהתהליכים היותר חשובים בחיי כל חברה במאה ה- 21. התהליך משפיע על סיכויי ההישרדות לשנים הבאות. הוא אחראי על איתור מנועי צמיחה חדשים ועל שיפור היכולת להתמודד מול השוק והמתחרים. דעו כי ההשקעה שווה את המאמץ.

אמצו תרבות של שבירת פרדיגמות מעכבות

חדשנות היא לא רק מנטרה הנאמרת בישיבות הנהלה ומול המשקיעים. צר לי לספר כי לא פעם הנהלות ומנכ"לים מתאהבים במושג "אני ארגון המקדש חדשנות". לרוב זאת רק סיסמה ריקה מתוכן. תהליכים בתחום שיפור מערכי יצירתיות וחדשנות שאינם מובנים ומסודרים עלולים לגרום נזק לארגון כמו גם ליצור שחיקה במרווחי הרווחיות. לכן אנו ממליצים כעוסקים בייעוץ ארגוני ופיתוח עסקי להנהלות ולמנכלים לוודא כי תהליכי חדשנות פנים ארגוניים פועלים על פי תקציב מוגדר מראש. ועל פי לוח זמנים קשיח ובעיקר מחויבים לשמירה קפדנית על ה - ROI .  פעמים אנו ממליצים לצמוח ולשפר חדשנות באמצעות רכישות ומיזוגים של חברות הזנק קטנות. הם עשויים להיות כלים משלימים לתהליכים מאד חשובים של צמיחה וחדשנות.

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים


יחד נוכל ליצור שינוי !!

כעוסקים בתחום הייעוץ הארגוני והנעת תהליכי שינוי וצמיחה אנו נשמח לקביעת פגישת עבודה ראשונית לבחינת הדרכים ליצירת תהליכי חדשנות פנים ארגוניים תוך הימנעות מאותן הטעויות שפורטו במאמר, פנו  למשה גרימברג, 054-4814332 או ישירות למייל abc@nihul4u.co.il.  פגישת הכרות ללא עלות או התחייבות. נבחן יחד כיצד נוכל להתניע תהליך של חדשנות תוך שימוש בכוחות פנים ארגוניים לצורך השגת הבראה שינוי וצמיחה לארגונכם. דברו איתנו - קבלו מפגש "סיעור מוחות וחשיבה" במתנה.