במאה ה- 21, החוזה הפסיכולוגי בין חברות לעובדים משתנה. אנשים מחפשים יותר משמעות וייעוד בעבודתם. עובדים רוצים להיות קשורים לארגונים המשמשים כוח חיובי בעולם. בעשור הקרוב, המנהיגים המשפיעים ביותר יובילו מהעורף ולא מהחזית - רעיון ששאלתי מנלסון מנדלה. מתברר כי אמור להתמקד על פי המודל של משה חורב, סגן נשיא אורקל העולמית ומנכ"ל אורקל ישראל לשעבר.
הוא אמר כי יש להגיע להיפוך הפירמידה ההיררכית הארגונית בכדי להגיע לניהול ומנהיגות ללא מאמץ. כידוע, המערכת ההיררכית נתפסת כמכניזם הדורש כל הזמן לדחיפה מלמעלה, באמצעות המנהיג המנהל וזאת בכדי להתגבר על אינרציות וחיכוך פנימי. כל מי שנמצא בראש הפירמידה יודע עד כמה זה קשה ושוחק. זאת הנוסחה מנהיגות וניהול עדכנית – לאמץ את התרבות של הרועים.
פנו פעמים את הבמה - העניקו אחריות וסמכות
כמו בכל חודש, משפטי המפתח - הציטוטים שהשאירו בי חותם כאחד העוסק בייעוץ ארגוני, קשורים לנושא ומחזקים את התובנה עד כמה חשוב לדעת לתת משמעות וחזון לכל אחד מהעובדים. כמנהלים עלינו ללמוד לתת במה לאחרים. ללמוד להיות מאחורי הקלעים ובעדינות לקבוע את הדרך החזון והערכים אליהם הארגון ומנהליו ינועו. עלינו לא לפחד לתת במה למנהיגים הצומחים "מהעדר".
המשפט הראשון הוא של אוליבר ונדל הולמס האומר: • "הדבר החשוב בעולם איננו היכן אנו נמצאים, אלא באיזה כיוון אנחנו נעים". אוליבר ונדל הולמס. המשפט השני מתחבר ככפפה ליד לנושא תקציר מנהלים זה. קונפוציוס כבר אמר כי עצם היותנו מאחור מאפשר לנו לא אחת נקודת תצפית טובה יותר: • "כאשר חבורת אנשים צועדת במדרון, האחרון נמצא במקום הכי גבוה". קונפוציוס. הדבר נכון גם כשהולכים במישור ואו בעליה. לאחרון יכולת תצפית רחבה.
מהו מודל הפירמידה ההפוכה?
במודל הפירמידה ההפוכה, מציין משה חורב שתפקידו של המנהיג המנהל להיות בבסיס הפירמידה ולמעשה תפקידו לשרת את מנהליו ועובדיו. תפקידו לתת השראה חזון וכיוון ולהימנע עד כמה שניתן מיצירת חיכוך מיותר. דומה הדבר לתפקידו של הרועה אצל נלסון מנדלה. המאמץ העיקרי אינו נגזר מהיעדים אלא מהצורך להתגבר על האינרציות והחיכוך שבין האנשים. תפקידו של המנהיג, המנהל לתת לכפיפים לנוע אל עבר המטרות והיעדים לבד.
היו מאחורי העדר..
כמעט ללא "הנחתות". לאפשר לאנשים לזרום. זה מתחבר היטב לאוטוביוגרפיה של מנדלה, שם השווה מנדלה - מנהיג דגול לרועה: "הוא נותר מאחורי העדר, מאפשר לחסונים ולמהירים ביותר להוביל, בעוד היתר הולכים בעקבותיהם, ואינם מבינים כי למעשה מובילים אותם מאחור לאורך כל הדרך". זה רעיון שהגיע זמנו, בהתחשב במציאות.
לעודד פורצי דרך
מנהיגים יכולים לעודד רעיונות פורצי דרך לא באמצעות טיפוח נאמנים שיודעים להוציא דברים אל הפועל, אלא באמצעות טיפוח קהילות שיכולות להמציא רעיונות חדשים. כמובן, מנהיגים צריכים לקבוע את הכיוון ואת החזון, ועלינו להכין אותם לתפקידים אלה. אבל לעתים קרובות מדי אנו מדגישים כישורים אלה על חשבון מערך כישורים אחר שחשיבותו גדלה והולכת. הובלה מהעורף אין פירושה ויתור על האחריות כמנהיגים, אלא היכולת לכוון את הגאונות המצטברת של אנשים. וזה כולל שתי מחויבויות בסיסיות: קודם כל, על מנהיגים להבטיח כי הארגונים שלהם מוכנים לחדש. בעיקרון מדובר בבניית קהילה, דבר שחלק מהמנהיגים מתארים כבניית ארגון - חברה שאנשים רוצים להשתייך אליו.
מנהיגים נותנים כיוון חזון ודרך
אני מתחבר לתובנות של מנדלה, חורב ואחרים המאמינים כי תפקידם של מנהלים ומנהיגים לתת כיוון חזון ודרך. על מנהיגים לבנות את היכולות הארגוניות הדרושות לחדשנות: חיכוך יצירתי ליצירת אווירת חדשנות יחד עם זריזות מחשבתית יצירתית המביאות ליצירת תרבות המקדשת חדשנות. תפקידו של המנהיג לתת לאנרגיות האנושיות שבכל אחד מאיתנו להתבטא ובמקום הלחץ לאפשר לאנשים להניע את עצמם ולתרום בכך לעצמם מוטיבציה אישית, כך החיכוך נעלם וההישגים עולים. בעולמות העסקיים ובתחומי התעשייה וההייטק ומול חברות הנהלות ומנהלים - אנו יוצרים פתרונות גדולים יותר לבעיות הגדולות שמוצגות לנו. רק כך אנו יוצרים תועלות מוחשיות וערך ללקוחות.
We love to shear……knowledge
ישנם רגעים בתוך תהליכי הייעוץ הארגוני, פיתוח עסקי והובלת תהליכי שינוי וצמיחה מול הנהלות ומנהלים בו אנו חייבים לגרום לכולם להבין כי אנו חייבים להכיר היטב את גודל הבעיות בכדי להיות מסוגלים להביא פתרונות אפקטיביים ויעילים יותר מהבעיות. לקבלת מידע נוסף על תהליכים מקצועיים בתחום הייעוץ הארגוני ופיתוח עסקי - לחץ כאן.
שווה כי ניפגש
לסיכום, אנו מהניסיון שצברנו לאורך השנים מבינים כי הרעיון המרכזי בתורת הניהול במאה ה- 21 הוא להגיע עד למינימום חיכוך ובזבוז אנרגיה בין אנשים בארגון. ליצור מערכת בעלת מקדמי חיכוך נמוכים ביותר, כך ייטב. התחברתי לרעיונות המרכזיים המוצגים כאן ובעיקר לתורת ניהול העדר של נלסון מנדלה, מצאתי בהם הגיון רב ואותו אני מבקש לחלוק איתכם. חשוב כי תדעו שאנו תמיד אוהבים לחלוק ידע: We love to shear……knowledge