הייתי שמח כי נקדיש זמן לקריאה והפנמה של חלק מהרעיונות המוצגים כאן. ראשית ננסה להבין "מה צריכים מנהלים שלא בהכרח "גאונים" לעשות בכדי להתפתח לשרוד ולצמוח"? שנית, מציע כי נלמד ונחקה ללא בושה את המנהלים והמנהיגים המוצלחים ביותר לאורך ההיסטוריה, שעיצבו כל אחד בדרכו את העולם. כמנהלים בתחילת דרכנו, אנו לא אחת שואלים את עצמנו הכיצד אנו יכולים לשפר תוצאות? הכיצד במינימום השקעה אנו כמנהלים זוטרים מסוגלים להבטיח את התוצאה הגדולה ביותר? האם לא יהיה נכון ללמוד דווקא מניסיונם של כאלה שהצליחו לאורך ההיסטוריה ולנסות לקחת מכל אחד מהם מתכון מנצח? מניסיונם של ליאונרדו דה וינצי? איינשטיין? אובמה ואחרים? לימוד והכרת חייהם של אנשים מצליחים – מנהלים ומנהיגים מצטיינים חושפות את הדברים הקטנים שסייעו להם בדרך להגיע לשיאים.
תכינו רשימת 100 החלומות להגשמה
הייתי מבקש להתחיל בסיפור על ילד שבגיל 13 ישב בחדרו יום אחד והשקיע מאמץ וזמן להעלות על הנייר את רשימת החלומות שהוא מבקש להגשים עד גיל 40. הוא רשם ורשם והגיע ל- 100 חלומות. ביניהם ניתן לציין: ללמוד לנהוג במכונית מרוץ, לצנוח ממטוס, להקים מיזם אינטרנט, להיות חבר בלהקת רוק, לבקר בכל רכבות ההרים הכי מהירות בעולם, לחוות צלילה עם דולפינים ולבקר בקוטב הדרומי.. הרשימה הייתה ממוקדת ונתנה דרור לכל חלומותיו של הילד בן ה- 13. השנים עברו.. ובהגיעו לגיל 30 עשה האיש מאזן בדק ומצא כי נותרו לו להשיג עוד 24 חלומות. הוא הספיק כבר לצנוח... נהג כבר בפורמולה 1 ולהקת הרוק שהקים בגיל 17 כבר הוציאה מזמן את הסינגל הראשון לרדיו...
הילד שבגר עמד מול רשימה של עוד 24 חלומות הזקוקים למימוש תוך ה- 10 שנים הבאות? כמה מאיתנו באמת – מנהלים בתחילת דרכם, לוקחים את עצמם ברצינות? האם אנו מסוגלים לשבת ולהעלות על הכתב את חלומותינו? היה וכן היה וננהג כמוהו אזי יש סיכוי גדול שגם אתם- אנחנו נוכל להניע את עצמנו בתהליך עצמי של מימוש חלומות. לא אחת אנו נתקלים בקבוצה של מנהלים צעירים מיומנים ובעלי וותק זהה אך כל אחד מהם מגיע לתוצאות אחרות. האם ניתן להסביר זאת? מה הם הגורמים המשפיעים על התוצאות של המנהלים בתחילת דרכם? תמיד יהיה נכון כי ננסה ללמד את סודות הניהול של המנהיגים והמנהלים הגדולים ביותר בעולם?
המצטיינים עובדים על פי "טייס אוטומטי"
עובדה היא כי חלק מהמנהלים הצעירים בתחילת דרכם, מנהלים טוב יותר את המשימות מהאחרים. מדוע זה קורה? האם אנו יכולים לשכפל הצלחה? המצטיינים שבהם עוסקים בהצלחה בתהליכים מורכבים של הנעה, הפעלה השגת מטרות וניהול משא ומתן, הם עושים זאת בהצלחה, פעם אחר פעם. המצטיינים שבמנהלים מצליחים לנהל את עצמם ואת סביבתם טוב יותר. הם מבזבזים פחות אנרגיות, ממוקדים יותר ולא סובלים מתסכול אישי. מקצועות הניהול השונים מתבצעים, אצל המנהלים הצעירים המצטיינים כמעט על פי מודל קבוע מראש. ההתאמות הנדרשות מבוצעות על ידם כאילו נתקלו באירוע עשרות רבות של פעמים. מדוע הם מצליחים? מה יש להם שלאחרים חסר?
שיפור מיומנויות למנהלים
אנו פיתחנו מודל פשוט וקליט לשיפור מיומנויות ניהול ומנהיגות בקרב מנהלים מצטיינים בתחילת דרכם. אנו מביאים לתוצאות בקרב אלא הרואים בניהול קריירה, מקצוע ודרך חיים. אנו שותפי הבכירים לדרך ואני "שברנו את הראש" בכדי לבנות מודל קליט וישים אותו נוכל להוביל מול דרגי המנהלים בארגונים תוך התאמה מרבית לצרכים ולחתך המשתתפים. בתוכניות שלנו העוסקות בפיתוח מנהלים הצלחנו להביא לשיפור יכולות ניהול תקשורת הנעה ומנהיגות בקרב מאות המשתתפים. אנו קוראים: "תוכניות אימון מנהלים, פיתוח מנהלים אפקטיביות" .
מודל פשוט וקליט לרכישת מיומנויות ניהול ומנהיגות
כיועצים ארגוניים, אומרים כי הכתיבה מזקקת את המחשבה ויותר חשוב כי תדעו כי חלומות ללא לוחות זמנים נשארים במסגרת חלום לא ממומש. חלום שעולה על הנייר ומקבל מגבלת זמן והקצאת משאבים בדרך כלל מושג. מה אתם צריכים בכדי להיות כמו אותו נער בן ה- 13? עט נייר ונכונות לשבת ולכתוב את החלומות הכי אישיים שלכם. אני מבקש לשוב לתחילתו של הרעיון. כמנהלים בתחילת הדרך, אנו לא אחת שואלים את עצמנו הכיצד אנו יכולים לשפר תוצאות? הכיצד במינימום השקעה אנו מסוגלים להבטיח את התוצאה הטובה ביותר? האם לא היה נכון ללמוד מניסיונם של המצליחנים לאורך ההיסטוריה.
ללמוד את סודות הניהול מהגדולים ביותר בעולם?
הייתי מבקש לשתף אותכם בדברים הקטנים, של אותם "אייקוני תרבות מדע מנהיגות ופוליטיקה" לאורך ההיסטוריה האנושית, אנשים מצליחים, אנסה מכל אחד מהם להבין ולחשוף את הדברים הקטנים שסייעו להם בדרך להגיע להצטיינות בתחומם. היה ונאמץ ולו דבר אחד מהגדולים ביותר לאורך ההיסטוריה האנושית - הרווחנו בגדול:
לאונרדו דה וינצ'י
גאון רב־תחומי נהג לרשום הכול במחברת קטנה שאותה סחב לכל מקום ומקום. הוא רשם רעיונות תובנות וכל דבר שמוחו היצירתי חשב? האם ניתן ליישם זאת גם כעת? אני משוכנע שכן באמצעות הטלפון הסלולרי או באמצעות פנקס קטן שאותו תאמצו בחום. ליאונרדו דה וינצי בנוסף דגל באופן מודע לצאת מהשגרה. הוא לא נתן לעצמו להתמחות בדבר אחד בלבד.
ווינסטון צ'רצ'יל
ראש ממשלת בריטניה במלחמת העולם השנייה, סופר והיסטוריון נהג להתמקד ולקרוא תקצירים. הוא דגל ודרש מכולם להיות מסוגלים להציג את הרעיונות המרכזיים בלא יותר מאשר דף אחד – ואפילו העדיף כאלה שהיו מסוגלים לסכמו בחצי עמוד. בנוסף נהג צ'רצ'יל להציב לעצמו ולאחרים לו"ז זמנים מוגדר לסיום מטלות: אומרים כי צ'רצ'יל פיתח שיטה משלו לעקוב אחר הוראותיו: עם כניסתו לתפקיד ראש ממשלת בריטניה הוא הורה להדפיס מלאי גדול של תוויות אדומות ועליהן הכיתובים "לפעולה היום", "לדווח על התקדמות בתוך שבוע" או "בתוך שלושה ימים".
ברק אובמה
הנשיא היוצא של ארצות הברית, למדו להיות מסוגלים לקחת לעצמכם הפסקות: אומרים כי הנשיא הנבחר בארה"ב ידוע כוורקוהוליק - וגם כאדם שמבין עד כמה ההפסקות לעיתים חשובות. הוא דוגל כי על כל אחד לפנות לעצמו חתיכות גדולות של זמן במהלך היום, שבהן כל מה שאתה עושה הוא לחשוב.. האם הסולם האישי שלך נשען על הקיר הנכון כמו גם ליאונרדו אובמה דוגל בחשיבותו של הנייר כבן לוויה לאנשים מצטיינים.
ביל גייטס
מייסד מיקרוסופט אומר: "ותרו על הטלפון, דברו פנים אל פנים" גייטס כמעט שלא מדבר בטלפון, ומתקשר בעיקר באמצעות האימייל. הוא משתמש באופציית הסינון (rules) של האאוטלוק כדי לנפות מראש אימיילים מאנשים שאינו מכיר, ואינו קופץ לתיבת הדואר הנכנס בכל פעם שמתקבלת הודעה על מייל חדש. את העבודה השוטפת הוא עוצר רק אם המייל מסומן כחשוב במיוחד. ביל גייטס לקח על עצמו בשנים האחרונות להיות דמות לחיקוי בעבור מנהלים ומנהיגים בתחילת דרכם. לכן חשוב ללמוד את סודות הניהול מהגדולים ביותר בעולם?
וורן באפט
האיש העשיר ביותר בעולם אומר: "עבדו בשקט התמקדו במה שאתם עושים" המשקיע האגדי אינו מצליח לחשוב בסביבה מרובת הפרעות. גם בביתו וגם במשרד, יש מעט מאוד רהיטים ואביזרים, והטלוויזיה לא פתוחה ברקע. כול כולו ממוקד במשימה ובסיומה. דברו פשוט- הפשטות בדרך כלל מנצחת: באפט ידוע כמי שמדבר וכותב באופן ישיר ופשוט, ודורש שיח כזה גם מעמיתיו. הוא מסרב להשקיע בחברות שהמנהלים שלהן מדברים בשפה "גבוהה" מידי ומסובכת; לדבריו, רוב האנשים שמתבטאים באופן מעורפל לא מבינים מה הם אומרים - או פשוט מנסים להונות את השומע .
אייזיק אסימוב
סופר מדע בדיוני מקדש את הענווה והצניעות ואומר: "כבו את המבקר העצמי שלכם" תנו לעצמכם את הזכות לעשות ולעשות גם באם זה עדיין זקוק לשיפור וליטוש. האיש שחתום על יותר מ־500 ספרים במגוון תחומים כתב מהר, ברצף, ללא טיוטות, וכמעט לא חזר לערוך את הטקסטים. יש מבקרים שטוענים שהדבר פגע באיכות הספרים, ובכל זאת חלקם היו לרבי מכר, ואסימוב עצמו זכה בפרסים רבים על עבודתו. הם ההצלחה שלו קשה להתווכח.
פול ארדש
המתמטיקאי הפורה בהיסטוריה. האמין שנכון לשבור מוסכמות. חיו את החיים כמסע תמידי ברכבת הרים: ארדש פרסם יותר מ־1,500 (!) מאמרים בתחומים שונים, ממוצע של שניים בחודש בחייו הבוגרים. הסוד לפוריות הנדירה שלו הייתה ההחלטה לשבור מוסכמות ולחשוב תמיד מחוץ לקופסא. הוא היה אנטי־תזה למדען המתבודד: הוא כמעט תמיד היה בחברת אנשים והרבה לנדוד בין בתים של חברים, כשכל רכושו מסתכם בתכולתה של מזוודה אחת.
מייקל בלומברג
ראש עיריית ניו יורק לשעבר ומבעלי ענקית התקשורת בלומברג מאמין בתובנה האומרת: "קדשו את העשייה, השאיפה לשלמות בדרך כלל גורמת לשיתוק ואי עשייה". כשבלומברג כדומה לכל יזם היי טק, יצר את תוכנת המידע והניתוח הפיננסי שלו, הוא דאג לצאת במהירות עם גרסה ראשונה, ורק אז החל לשפר אותה. "בשעה שהמתחרים שלנו עדיין ניסו לתכנן את העיצוב המושלם, אנחנו השלמנו כבר את הגרסה החמישית. אנחנו פועלים כבר מהיום הראשון, בזמן שאחרים מתכננים במשך חודשים".
אלברט איינשטיין
מגדולי הפיזיקאים בכל הזמנים אמר תמיד. "דמיינו את התוצאות" רבים מרעיונותיו של איינשטיין חרגו מעבר לגבולות המקובלים של הפיזיקה בימיו. הוא חשב על מהירות האור בימים שבהם מהירות הקול עוד נראתה כמחסום בלתי עביר, ולא הייתה לו כל דרך לבצע ניסויים בפועל כדי לבחון את התיאוריות שרקח. כתחליף, פנה אלברט אל הדמיון המפותח שלו ובנה לעצמו ניסויי במחשבה. כשרצה לבחון את התנהגותו של הזמן במהירות גבוהה, למשל, דמיין לעצמו שני שעונים - האחד עומד במקום, והשני נע במהירות הקרובה למהירות האור.
מתוך ההבנה והידע שצבר על חוקי הפיזיקה הקיימים, איינשטיין הגיע למסקנה שהשעון הנע במהירות יתקתק לאט יותר מזה שנותר במקום. זהו הבסיס לתורת היחסות, וניסויים מעשים שנערכו עשרות שנים מאוחר יותר אישרו במדויק את ניסויי המחשבה של איינשטיין. על השפעתו של הדמיון בתגליותיו, אמר פעם איינשטיין "חשיבה לוגית תוביל אותך מ־ A ל־ B אבל הדמיון ייקח אותך לכל מקום.
ביל קלינטון
הנשיא ה־42 של ארצות הברית. הכינו רשימת שאיפות ודברים שאתם מבקשים להשיג: כשהיה עדיין סטודנט בקולג' הכין קלינטון רשימה מסודרת של שאיפותיו בחיים. "אני חושב שאיבדתי את הרשימה הזו", כתב בביוגרפיה שלו, "אבל אני עדיין זוכר מה היה בה: רציתי להיות אדם טוב יותר, להפוך לפוליטיקאי ולכתוב ספר מצליח. על העניין השלישי אני עדיין עובד". נדמה לי כי ביל קלינטון מתחבר לסיפור שבו מתחיל מאמר זה.
ההבדל בין חלומות למטרות?
לסיכום אני מבקש לשאול, האם אתם כמנהלים צעירים בתפקיד הראשון או השני בפירמידת הניהול הארוכה שלכם מרשים לעצמכם לשבת ולכתוב חלומות על דף נייר לבן? היה ולא הייתי מציע לכם לאמץ את מעשיו של הילד בן ה- 13 שבתחילת המאמר. האם כמנהלים צעירים ידוע לכם ההבדל המבדיל בין "חלום" ערטילאי לשאיפה ומטרה שמבקשים אותה אתם מבקשים להשיג? התשובה היא פשוטה. חלום ללא לוחות זמנים להשגתו נשאר בגדר חלום. חלום או שאיפה שמקבלים מאיתנו הגדרת זמן להשגה בדרך כלל הופך למציאות.
משה גרימברג וצוות היועצים הארגוניים מאמינים כי לגורם האנושי – חשיבות מכרעת בהצלחה של כל תהליך ייעוץ ארגוני יעיל. אנו מאמינים כי פיתוח המשאב האנושי בכל הרמות והשלבים בארגון הכרחי לארגונים המבקשים לצמוח ולהצטיין. כמו כן, עוסקים בהובלת תוכניות למנהלים, סדנאות למנהלים, סדנאות מכירה, טיפוח Top Talent בארגון, בניית צוותי עבודה. אנו מצליחים להשאיר "טביעות יד" בכל אחד מתהליכי ה- ייעוץ ארגוני שעשינו בשנים האחרונות.