לא פעם רובנו חולמים להיות עצמאיים? לנהל עסק או חברה שלקחנו חלק בהקמתה? מתברר כי זה סיפור לא קל כלל. הסיפור על עסק קטן שהתחיל בקול תרועה גדולה, או מיזם עסקי כזה ואחר, מוכר לכל אחד מאיתנו. הבעיה מתמקדת בסטטיסטיקה הקשה. בכל שנה בממוצע בעולם המערבי נסגרים 90 עסקים מכל 100 עסקים שנפתחו במהלך ה- 24 החודשים האחרונים. הפרדוקס גדול כפליים. מתברר כי במדינות מערביות העסקים הקטנים מהווים למעלה מ- 90% ממנועי הצמיחה הכלכליים. בארץ מתברר כמו גם בארה"ב ובמדינות רבות במערב אירופה כמעט 95% מהכלכלה המקומית תלויה בעסקים קטנים ובינוניים.

מדוע עסקים קטנים נסגרים?

למה כלכלות ומדיניות ממשלתית או פרטית לא יודעים להקטין את אחוזי הכישלונות? השינויים של השנים האחרונות במשק התחרותי העולמי מקשים על יכולת ההישרדות של עסקים אלו. בארץ נסגרו בשנת 2012 כ- 28,000 עסקים קטנים. על פניו שנה רגילה ולא קשה מבחינה כלכלית. מדוע הם לא מצליחים לשרוד? נדמה לי כי נדרשת שינוי בחשיבה ואימוץ גישות חדשות בכדי לא להיות עוד מספר מתוך הסטטיסטיקה היבשה. עסקים קטנים ובינוניים כמו גם בעלי מקצועות חופשיים ונותני שרות חייבים להתאים את עצמן לשינויים המתרחשים בשוק.

עסקים קטנים מניעים צמיחה בעולם המערבי

הגישה והתובנה התמימה כי רק החזקים שורדים – היא טעות נפוצה. מי שבאמת שורד הוא זה שיודע להסתגל ולהתאים עצמו לשינויי השוק. חובה להסתגל למציאות משתנה במאה ה- 21. זהו הפרמטר החשוב ביותר על פי הבנתי המקצועית שכול בעל עסק ויזם צריכים להפנים. השינויים בתרבות הצריכה והשימוש בקניות אינטרנטיות הביא לכמעט ביטול העסקים המבוססים על הקהילות המקומיות. האסטרטגיה של עסקים קטנים ובעלי מקצועות חופשיים חייבת להשתנות ולהתאים את עצמה למציאות החדשה. חשיבה גאוגרפית לוקלית כבר אינה רלוונטית וההסתכלות חייבת להיות רחבה יותר. היה נכון כי גם חברות קטנות ועסקים עצמאיים ידעו להשתמש בכוחה של "תורת ההמונים".

חוכמת ההמונים עובדת

בואו ונלמד מעשייתן של החברות הגדולות המקדישות מאמצים בניתוח התנהגות הצרכנים ומגמות השוק בעידן של שינויים מתמידים. החברות גדולות מבינות כי הן חייבות לבצע זאת היה וחפצות חיים הן? מתברר כי הסוד הגדול פשוט למדי? כדי להבין את מגמות השוק ניתן פשוט לשאול את שוק המטרה שלכם המורכב ממאות או אלפי משתמשים. חוכמת ההמונים ותופעת "העדר" משפיעה גם לכיוון השני. לקוחות אוהבים להיות חלק ממשהו גדול יותר מהם עצמם. הם מעדיפים להיות חלק מקבוצה "מנצחת". המון לקוחות וצרכנים המקושרים דרך הרשתות החברתיות ובאמצעות האינטרנט יכולים לגרום להצלחתם של עסקים אך בידם גם להפילם.

ללמוד מכישלונות

משפטי המופת העוסקים בנושא והשאירו בי חותם קשורים לתחום של חשיבות כוחם של עסקים קטנים למרקם העסקי של המדינה. הצלחות של יזמים ובעלי עסקים קטנים לאורך זמן לא דבר שכיח כלל. 4 מתוך 5 בעלי עסקים סוגרים אחרי פחות משנה? היכולת להתגבר על אי הצלחה קריטי להישרדות. הפתגם הראשון שמתחבר לנושא עוסק בתובנה של ב.ס. פורבס  האומר: • " ההיסטוריה מלמדת שרוב ה"ווינרים" בחיים, ניצחו כיוון שהם סירבו להיות מובסים לאחר שנכשלו".  ב.ס. פורבס . זה נכון הרבה יותר בקרב אלה המבקשים לשרוד ולהשאיר חותם כבעלי עסק עצמאי. המשפט הנוסף שאני מאד מאמין בו עוסק בהבנה כי מכישלונות לומדים. זהו משפטו של וינסטון צ'רצ'יל האומר:  "הצלחה זה לעבור מכישלון לכישלון מבלי לאבד התלהבות". וינסטון צ'רצ'יל. נדמה לי כי משפטים אלה מאפיינים היטב את אישיותם הנדרשת של בעלי עסקים קטנים ומקצועות חופשיים המבקשים לשרוד לאורך זמן.

גמישות מחשבתית ועסקית מאפשרת הישרדות

חשוב כי נבין שכוחות שוק דורסניים לא "סופרים" קהילות קטנות. לאינטימיות של החנויות המתמחות בקהילות קטנות חשיבות רבה. הם מהווים את המארג והמרקם החברתי תרבותי ועסקי. חובה לשמר עליו. לא פעם אנו נחשפים לסיפור של הקמת מגה חנות בקהילה קטנה, אשר גורמת לסגירתם ופשיטות רגל של עשרות רבות של חנויות קטנות שלא מסוגלות להתמודד עם כוחו הענק של התאגידים הדורסניים. עיירות ואזורים כפריים שלמים בארה"ב הפכו לעיירות רפאים עם הגעתן של חנויות וול מארט. המגה חנויות מספקות הכל. העסקים הקטנים לא הצליחו לשרוד ובעלי העסק נאלצו לסגור ולחפש מקור פרנסה אחר. לא פעם מתברר כי אחרי שנים לא רבות התאגיד מגיע למסקנה כי הכדאיות נמוכה מידי ותוך "רגע" סוגרת את המגה חנות. אלפי אנשי  העיירה והאזור הסמוך בעקבות סגירת וול-מארט נאלצו לנסוע לא מעט זמן מחוץ לישוב בכדי לקנות מוצרי יסוד כשלא נשארו עסקים קטנים במקום.

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים


לסבסד את אינטל? או לתמרץ הקמת עסקים קטנים

מה מלמד אותנו סיפור זה? הכיצד אנו כחברה יכולים ללמוד על אחריות צרכנית בעידן המודרני? ברמה הממשלתית מה נכון יותר לעשות? לתת מענקים של 2-3 מיליארד דולר לחברות ענק כמו אינטל או טבע? או להשקיע בצורה חכמה בעשרת אלפים של אזרחים שמבקשים להיות יזמים קטנים – בעלי עסק המעסיק בין 2-8 עובדים? מה משפיע יותר על הצמיחה? על מדד השחיקה של מעמד הביניים? במי אנחנו כאזרחים ניתן יותר אמון במצב שבו אנו מבקשים למצוא פתרון? האם במוכרן או מוכרת המרוויחה בקושי שכר מינימום במגה חנות? או נבקש לקבל עזרה ממומחים? מכאלה המזוהים עם ידע וממומחיות מקצועיות?

תנו כבוד לעסקים הקטנים - הם חשובים לצמיחה

בדרך כלל שוק הקונים הפוטנציאלי תמיד יבקש להתייעץ עם מומחים בתחומם. בנוסף לכך מתברר כי גם רוב בעלי העסקים הקטנים יחפשו תמיד לקבל עזרה של מומחים - יועץ עסקי, יועץ שיווקי או מומחה אחר שלהם ניסיון מוכח. אנו עוסקים בייעוץ ארגוני, מוביל תהליכי שינוי וצמיחה בניית אסטרטגיות מנצחות, אבל ככלל אנו לא אוהבים יועצים. דיסוננס שכיף לי לחיות עמו! באנו לתחום מהעמדה של ניהול תהליכים ושל ניסיון ניהולי מכירתי ושיווקי רב שנים. אנו מכירים היטב את התחושות, הפחדים וההתלבטויות של המנהלים שמהצד השני של השולחן. הם לא מחפשים נותני עצות? הם מחפשים פרטנרים לחשיבה ולהובלת תהליכים.

 

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים