מתי הזמן הנכון עסקים חברות ולמנכ"לים להשתמש ביועצים אסטרטגיים? האם כאשר המכירות הגיע לשפל המדרגה? מנהלים בכירים מתחילים לחפש אתגרים חדשים בחוץ? כאשר תזרים המזומנים צועק הצילו, ומתחילים להרגיש את הלחץ הנושב ממנהלי הבנקים המבקשים להגדיל בטחונות? או להביא כסף מהבית? האם נכון להיעזר ביועץ אסטרטגי מיומן כמענה ללחץ אגרסיבי מידי מצד בעלי המניות והבעלים, זאת לשם יצירת קואליציה מקצועית ופוליטית שתקטין את רמת הלחץ. רבים מהמנכ"לים בעלי "האגו" המנופח, מעדיפים לא לשתף אף גורם מקצועי חיצוני ולהתמודד לבד עם המשבר והלחצים. פעמים מצליחים, פעמים האחרים, העובדים והמנהלים הזוטרים משלמים מחיר הרבה יותר יקר.
ייעוץ אסטרטגי אפקטיבי ברמת המנכ"ל
תהליכים בתחום הייעוץ אסטרטגי, המכונה בפי העוסקים בתחום גם כייעוץ ניהולי – פיתוח עסקי, עוסק בשירות מקצועי הניתן לתאגידים חברות גדולות חברות משפחתיות ולעוסקים במקצועות חופשיים שאצלם התחרות גדולה אף יותר. בתהליכים אנו עוזרים ומסיעים לחברות לבעלים ולמנכ"לים לעדכן את האסטרטגיה העסקית, לבצע בא את ההתאמות הנדרשות לאור שינויים ואתגרים המופעים בשוק היעד. הסביבה העסקית ב- 2020 ובשנים הבאות תהפוך למאוד תחרותית. התחרות על כל לקוח ולקוח תגרום לשחיקה במרווחים וכתוצאה מכך חברות ועסקים יצטרכו לגלות מנועי צמיחה חדשים. יצטרכו לאתר פעם אחר פעם "אוקיינוסים כחולים" חדשים נטולי מתחרים לפחות בהתחלה. זאת אנו עושים כחלק מעבודה הבאה לתת להם כלים עדכניים עם להתמודד מול מגוון האתגרים והשינויים בשווקים, בכדי לעמוד ביעדים העסקיים הנדרשים להמשך הצמיחה.
כשיודעים את כל התשובות לכל השאלות.. אין צורך ביועץ אסטרטגי...
למרות הפריחה בעשור האחרון, בשימוש ביועצים ארגוניים, יועצים לתחום משאבי האנוש ויועצים בתחום ייעוץ אסטרטגי, עדיין נמצא בשוק הישראלי מנכ"לים ובעלי עסקים וחברות, שחושבים שהם חכמים מספיק להתמודד לבד, מול כל קושי אתגר או משבר? רבים מהם חושבים כי הם יודעים טוב יותר את הנדרש - מכל איש מקצוע אחר. הם בטוחים שיש בארסנל שלהם את כל התשובות... לכל השאלות.. ולכאלה שעוד לא הכירו מהעבר. כחברה המובילה תהליכים בתחום האסטרטגיה, פיתוח עסקי וייעוץ ארגוני, מזה למעלה מ- 16 שנים, במגוון רחב של עסקים וחברות בשוק הישראלי – אנו שמחים לקבוע כי ייעוץ אסטרטגי, פיתוח עסקי והובלת תהליכי שינו וצמיחה מהווים כיום תחומים מרכזיים בעשייה של כל בעל חברה או מנכ"ל.
תוכניות אסטרטגיות חייבות עדכון שוטף
היה ובעבר תוכניות אסטרטגיות היו נבנות לטווח של 5 עד 10 שנים – כיום זה לגמרי לא רלוונטי. השינויים התכופים בשווקים מחייבים לבצע עדכונים והתאמות ברמה שנתית או אפילו ברמת הרבעון במקרים מסוימים שבו "השוק והמתחרים השתגעו". בתחום של הייעוץ האסטרטגי וליווי הנהלות ומנכ"לים בתהליכי הבראה שינוי וצמיחה אנו מתמקדים בחיזוי ואפיון דפוסי הפעולה העתידיים של המתחרים ואיתור הטרנדים המניעים את הלקוחות בארץ ובעולם. מעדכנים אסטרטגיות קיימות ובעיקר עוזרים בפיתוח ובנייה של אסטרטגיות עסקיות חדשות ועדכניות המביאות לשיפור בכל מדדים גם במצבים של משבר ושינויים בשווקים. אנו מקפידים להיות האחראים לכך שהתוכניות תעבורנה לשלב היישום בשטח ולא מעלות אבק על המדפים בחדרו של המנכ"ל.
תרומתו של היועץ האסטרטגי לתהליכים
מדוע נכון ואולי אף ראוי ונחוץ להיעזר בייעוץ אסטרטגי? מהו הרציונל להתחבר ליועץ אסטרטגי מיומן ובעל ניסיון? בעיקר נכון לשאול, מהי תרומתו לתהליכים החשובים של עדכון האסטרטגיה העסקית. התשובה ברורה הרבה יותר בשנים האחרונות. מנהלים ובעלי חברות שאיתם שוחחתי אמרו כי תרומתו של תהליך הייעוץ האסטרטגי מתמקד ביכולתו של היועץ האסטרטגי המיומן "לשבור ולנתץ" דפוסי חשיבה מגבילים ובעיקר מסוגל לשים מראה נקייה מעיוותים מול פני המנכ"ל, הבעלים וההנהלה הבכירה – זאת בכדי לראות ולהבין את תמונת המציאות ללא מסננים ורודים מידי! כמקצוענים בתחום הובלת תהליכי שינוי וצמיחה וייעוץ אסטרטגי מתקדם – הם מובילים תהליכי חשיבה וסיעור מוחות ברמת הנהלה בצורה אובייקטיבית תוך יצירת מערכת חשיבה יצירתית ורעננה המקדשת את המושג "לחשוב מחוץ לקופסה ובעיקר לבצע".
פעמים אנו מסרבים לקחת עבודה.. בתחום הייעוץ האסטרטגי
לשאלה הבאה שפעמים כולנו נשאלים – למי ברמת מנכ"ל או בעלים, לא רצוי ונכון לגייס ולעבוד עם יועץ אסטרטגי מיומן? מהניסיון שצברתי, אני מקפיד כבר בפגישה הראשונה לשאול את השאלה המרכזית והחשובה ביותר להצלחת תהליך ייעוץ אסטרטגי משותף. השאלה מאד ישירה ואולי אף חוצפנית: "האם אתה כמנכ"ל וכבעלים חושב שברשותך כל התשובות לכל השאלות"? ובעיקר האם אתה מבין ששינוי באסטרטגיה אינו תהליך שבו היועץ האסטרטגי עושה קסמים ותוך ימים או שבועות משתנה התמונה? מבחינתי לתשובות ולשפת הגוף של הבעלים והמנכ"ל שמולי חשיבות מכרעת בהחלטה שלי לקחת את האתגר. פעמים נכון להגיד את המשפט הבא: "נראה לי כי עדיין לא בשלו התנאים שתקדיש לתהליך המשותף את כל המרץ והאנרגיות" .. היה נכון כי נבחן זאת בעתיד.
כאן ועכשיו – תרבות ניהול קלוקלת
האמת תרבות הניהול המערבית, ותרבות הניהול בארץ קלוקלת? מנכ"לים מגיעים לתפקיד וכבר אחרי שנה או פחות מחפשים את האתגר הבא. אורך החיים של תפקיד ניהולי בכיר לא עולה על 2-3 שנים בממוצע. הדבר מאד פוגע ביכולת התכנון ארוך הטווח בחברה או בתאגיד. גם המנכ"ל חסר סבלנות ומחפש פעמים רק את התועלות שלו כמו גם בעלי המניות המחפשים הצלחה קצרת טווח. שני הצדדים מעדיפים לקדש את הרווח לטווח הקצר על פני תכנון וצמיחה לטווח הבינוני והארוך. במסגרת המגבלות המוצגות בפתיח, פעמים רבות יועצים אסטרטגים נקראים לדגל בכדי לעזור בבניית אסטרטגיית צמיחה מהירה הבאה פעמים לשרת רק אדם אחד?
אחרי המבול..
אסטרטגיה עסקית, אשר אמורה לקדש את צרכי המנכ"ל ובעלי המניות.. פעמים באה על חשבון הלקוחות והגדלת פלח השוק. פעמים התוכנית האסטרטגית שנבחרה, באה להגדיל רווחיות בטווח בקצר ואז ללא כל מצמוץ המנכ"ל מחליט לצמצם ב- 15% את כוח האדם בחברה בכדי שיוכל להציג שיפור ברווחיות בסוף השנה - בכדי לקבל את הבונוס השנתי. פעמים פונים ליועצים אסטרטגיים דווקא בתקופות של האטה ומשבר. בעלים או מנכ"ל המרגישים כי עוד מעט לא יצליחו להרים את הראש מעל פני המים הסוערים.. מחפשים ומבקשים "גלגל הצלחה" כאן ועכשיו.
נכשלים ביישום התוכנית האסטרטגית?
בשני הקצוות, היועצים האסטרטגיים יחד עם ההנהלה עושים תוכניות הבראה וצמיחה, במסגרת התוכנית מיצרים מיקוד עסקי עדכני, מגדילים ומשפרים את מערכי המכירות והשרות.. אבל אז נתקלים באבן הנגף הכי מרכזית בתהליכים. כולם מתלהבים בהתחלה, מבקשים תוכניות איכותיות אבל כושלים בתהליכיי היישום. מתקשים להביא את התוכנית משולחן הכתיבה לשטח. מאות תוכניות טובות שעלו מיליוני שקלים נעלמות בדרך וקבורות מתחת לאין ספור תוכניות אחרות שמעלות מזה שנים אבק. הכיצד מונעים זאת? אנו בתהליכים שהובלנו הפכנו "לסוכני השינוי" ומנענו מצב בו התוכנית והתהליכים נעצרו או לא הניעו כלל.
זה הזמן לעדכן את התוכנית האסטרטגית אצלכם.
האם הגיע הזמן לחשוב ברצינות על עדכון האסטרטגיה שלכם, לעצור את השחיקה לחזור ולקחת הובלה ובעיקר לחזק את המותג ונאמנות הלקוחות. קחו יוזמה – קבעו פגישה ראשונה ללא עלות לבדיקת המוכנות שלך לקחת צעד קדימה ולהשקיע בעדכון התוכנית האסטרטגית והתוכנית העסקית. אנו מציעים לך גם להשקיע במקביל, בשיפור מיומנויות הניהול והמנהיגות שלך ובעיקר לשפר את יכולותיך להשגת תוצאות עוד יותר טובות. בוא ונחשוב יחד מה באמת הערך האמיתי, של ייעוץ אסטרטגי אפקטיבי? האם שווה מבחינתך להוציא לא מעט כסף ולהניע תהליך משותף? שווה כי נבחן יחד חלופות וכדאיות.
אני מבקש לציין שוב: "כי בתחום הייעוץ האסטרטגי, פעמים אנו מתמקדים בכל אותם הדברים שלא נכון ולא כדאי לעשות. לעצור עשייה של דברים שלא תורמים למימוש היעדים העסקיים, דברים הגורמים להפסדים ונזקים. פעמים ההחלטה האסטרטגית לעצור או לא לבצע מהלך חשובה הרבה יותר מעצם העשייה". נדמה לי כי אחרי שנים של עשייה ניהולית, הגיע הזמן לקבל חשיבה נקייה מדעות קדומות, כחלק מהחלטה שלך לרענן תובנות עסקיות ישנות.
הנושא החשוב הזה בטוח נמצא על סדר היום הניהולי אצלך …
בואו נשוחח על כוס קפה. כעת, זהו המקום להציע לכם להתקשר ישירות למשה גרימברג 054-4814332 ולקבוע פגישת היכרות ראשונית – להזמנת מפגש היכרות לבחינת היתכנות להתחיל בתהליך של ייעוץ אסטרטגי ועסקי אצלך בארגון במסגרת ריטיינר של 4-8 חודשים או בפורמט של מיקור חוץ. פנו ישירות למייל של משה גרימברג- abc@nihul4u.ci.il כתבו בכמה מילים מה אתם מצפים מתהליך משותף הבא לעדכן את התוכנית האסטרטגית אצלך. בוא ונקבע פגישה ראשונית להיכרות וללא כל עלות.