המבנה הארגוני הוא התפרסות וארגון הכולל הצגת החלוקה המבנית ביחד עם התפקידים בחטיבות, באגפים ובמחלקות. מבנה ארגוני כולל אחריות וסמכות. זאת ועוד מבנה ארגוני אפקטיבי המותאם לצרכים של העשור השלישי במאה ה- 21 חייב לכלול גם את מודל התקשורת, חייב להציג את הדרך בה החלטות מתקבלות. חייב לכלול את ערוצי המידע ואת הדרך בה פעולות והחלטות מתבצעות בתוך הארגון. כחברה לייעוץ ארגוני, המתמחה בפיתוח והתאמת מבנים ארגוניים לשינויים בשווקים רצינו לקבוע ולציין כי: "מבנה ארגוני הוא תהליך מרכזי שבו הארגון מתאים את מבנהו וארגון פנימיותיו על מנת להתאים למטרותיו, לצרכי השוק ולקידום היעילות הארגונית".
חשיבות המבנה הארגוני בעולם העסקים והניהול:
- יעילות ארגונית: מבנה ארגוני יעיל מסייע לארגון לפעול בצורה יעילה יותר ולהגיע למטרותיו באופן מהימן יותר.
- התאמה לשינוי: מבנה ארגוני גמיש מסייע לארגון להתאים את עצמו לשינויים בשוק. לתחרות העזה וכן לשינויים טכנולוגיים ועל פי צרכים ודרישות מהלקוחות.
- הפצת אחריות וריכוז: המבנה הארגוני יעיל ונכון מגדיר את אחריותם של העובדים ומנהלים. דבר המביא לסדר ותהליכי עבודה יעילים בתוך הארגון והחוצה מול הספקים והלקוחות. שיפור תהליכי עבודה: מבנה ארגוני תקין יכול לשפר את זרימת העבודה ולהפחית דיכויים בתהליכי עבודה.
- קידום יצירתיות ונכונות לחדשנות: מבנה ארגוני גמיש יכול לעודד חשיבה מחוץ לקופסה בתוך הארגון על ידי קידום יצירתיות ופתיחות לשינויים מבלי לפחד מלהתמודד עם כישלונות.
הגישות השונות לבניית מבנה ארגוני אפקטיבי
אין כיום יועץ ארגוני, מומחה בתחום שיכול להציג מבנה ארגוני שעשוי להתאים לכלל הארגונים העסקיים. כל חברה או ארגון מהווה ישות עם DNA ייחודי. חברה עסקית או ארגון המורכב מבני אדם, נשים וגברים כאחד, כל אחד ואחת מביא את ההרגלים ודפוסי העבודה והתקשורת. לכן על המבנה הארגוני להיות מותאם לצרכים הייעודיים של כל חברה וארגון בהתאמה לעולם בפעילות שהוא מתמודד ובהתאמה לאופי האנושי והניהולי שבו. אני מבקש להציג כאן קיימות מספר גישות שונות לבניית מבנה הארגון ולשפעתן על תהליכי העבודה והיציבות הארגונית. הנה כמה מהן:
הסוגים השונים של מבנים ארגוניים בעולם העסקים כיום?
קיימים מספר סוגים שונים של מבנים ארגוניים בעולם העסקים, כאשר כל מבנה מתאים לצרכים ולמטרות שונות של ארגון מסוים. כאשר מדובר במבנה ארגוני, יש לנתח את האופן שבו מאורגנים האנשים, מחולקות המשימות וכן הרמות הניהוליות והתפקידים בתוך הארגון. כמה מהמבנים הנפוצים כיום כוללים:
- מבנה ארגוני פירמידלי (Hierarchical Structure): זהו המבנה המוכר ביותר, שבו יש רמות של שליטה מוגבלות בחברה. המבנה כולל רמות של מנהלים, מערכות ותפקידים שונים, כאשר המשימות, היעדים וההחלטות מתקבלות ומועברות מן המטה מעלה לשאר המחלקות ובעלי התפקידים מטה.
- מבנה ארגוני מטריציוני (Matrix Structure): במבנה זה, הארגון מאורגן סביב פרויקטים, תוכניות או מוצרים במקביל למבנה הרשמי. עובדים משויכים לצוותים פונקציונליים ולפרויקטים, מה שמאפשר גמישות ושילוב קרוב יותר של מגוון תפקידים ויכולות בפרויקטים מרובים.
- מבנה ארגוני רשתות (Network Structure): במבנה זה, הארגון עשוי להיות מורכב מרשת של קבוצות עבודה קטנות או יחידות עצמאיות המחוברות בצורה שכזו או אחרת. הרשתות עשויות לשתף מידע, משאבים ומבני יחידה משותפים להשגת המטרה.
- מבנה ארגוני עם תשתיות ושותפויות (Infrastructure and Partnerships Structure): בארגונים רבים, חלק מהפעילות מתבצעת דרך שיתופי פעולה והיעדר גבולות בין חברות עסקיות השותפות לתהליכים כקבלני משנה או כשותפים במחקר, או בייצור. כאן, המבנה הארגוני מבוסס על שיתופי פעולה והיעדרות גבולות מובהקים בין ארגונים.
- מבנה ארגוני פלטפורמה (Platform Structure): סוג זה של מבנה מתמקד ביצירת פלטפורמה ייעודית על פי צורך ונושאים שעליה יכולים להתחבר ולשתף מידע מגוון צדדים חיצוניים ופנימיים. זה עשוי לכלול כמויות גדולות של נתונים, טכנולוגיה ואפשרויות עיבוד. הממשקים המשותפים כוללים התמקצעות ייחודית העשויה לבוא לידי ביטוי ביותר ממעגל אחד.
כל אחד מהמבנים הללו מתאים לסוגי ארגונים שונים, לשוק העסקי, ולמטרות שונות. חשוב להבין כי המבנה הארגוני יכול להשתנות גם באופן דינמי בהתאם לשינויים בשוק, בטכנולוגיה, ובצרכי הארגון עצמו. בשנים האחרונות, הנושא של חשיבות המבנה הארגוני והתאמתו לצרכים העסקיים והניהוליים בעולם משתנה ומשברי תפס חשיבות רבה. כיום, רבות מהתיאוריות ומהגישות השונות מתמקדות בעיקר בגמישות, תקשורת פתוחה ויצירת קשרים בין צוותים, אינטגרציה טכנולוגית ועוד.
הנה מספר תיאוריות וגישות שהוצגו ופותחו בתחום מבנה הארגון בשנים האחרונות:
- תיאוריה של הארגון המאוחד (Unified Organization Theory): תיאוריה זו דגשה על שילוב בין מבנים מורכבים וגמישים בתהליכי עבודה בארגונים. היא מבקשת לאחד מגוון גדול של עקרונות ארגוניים וליצור גישה משולבת ומאוחדת לניהול ארגוני.
- תיאוריה של "צוותי עבודה מאושרים" (Happy Teams Theory): התיאוריה מתמקדת ביצירת תנאים שבהם צוותים מרגישים מרוצים, מובילים להצלחה עסקית גבוהה יותר. כאן, המבנה הארגוני נועד לעודד את הפרודוקטיביות ואת הגישות החדשניות של הצוותים.
- תיאוריה של ארגונים חכמים (Smart Organizations Theory): תיאוריה זו דוחפת ליצירת ארגונים חכמים דיגיטליים ומאומנים טכנולוגית. היא מציעה שילוב של מכונות למידה ושימוש בנתונים כדי לקדם את היצירתיות, היעילות והיציבות בארגונים.
- תיאוריה של ארגונים היברידיים: ארגון היברידי (hybrid organization) הוא סוג של מבנה ארגוני, המעניק גמישות מירבית. ארגון עסקי המוטה דיגיטל ויודע להשתמש נכון עם המושג הרחב של טרנספורמציה דיגיטלית בכל התחומים. כזה שיודע להגיב במהירות גבוהה מהממוצע ובעיקר מתייחס לעובדיו ומנהליו כשותפים בכירים בתהליכי החשיבה . בארגון בעל מבנה היברידי מנהלים ועובדים מועצמים כחלק מהתרבות הארגונית והניהולית.
מצ"ב שלושה מבנים ארגוניים נוספים
- תיאוריה של ארגונים אדפטיביים (Adaptive Organizations Theory): מבקשת לפתח ארגונים שיכולים להתאים את עצמם בצורה מהירה לשינויים בסביבה הפנימית והחיצונית. דגש נותן לתהליכי קבלת החלטות מהירים וליצירת סביבה גמישה שמקדמת את היכולת להתמודד עם שינויים.
- תיאוריה של קהילות העבודה הווירטואליות (Virtual Work Communities Theory): תיאוריה זו עוסקת באופן שבו נבנים, נתמכים ומתחזקים קהילות עבודה וירטואליות תוך פיתוח כלים, תהליכים ותשתיות טכנולוגיות המאפשרים עבודה אפקטיבית מרחוק.
- תיאוריה של הארגון החדש (New Organization Theory): דגש על שינוי דיגיטלי וטכנולוגי, דרישות שוק משתנות, ודרישה להתאמה מהירה וגמישה של הארגונים למציאות החדשה.
בעולם תחרותי נכון להתאים את המבנה הארגוני לשינויים באסטרטגיה העסקית
אני כיועץ ארגוני שהתמחה בניהול תהליכי שינוי הבראה וחזרה לצמיחה מבקש לקבוע כי כל מבנה ארגוני עדכני ואפקטיבי המותאם לאסטרטגיה העסקית והשיווקית פועל טוב יותר להשגת היעדים והמטרות העסקיות. כמו שחברות ועסקים נזקקים מפעם לפעם לבצע עדכון לאסטרטגיה העסקית והשיווקית. ממומלץ ונכון גם לבחון באם המבנה הארגוני עדיין מותאם לצרכים שלך כמנכ"ל בסביבה תחרותי? האם המבנה הארגוני עוזר לך לשלוט ולנהל טוב יותר את המשימות ואת העובדים? הייתי מבקש כי תבין ותפנים שאימוץ מבנה ארגוני אפקטיבי יאפשר לך, למנהליך ולעובדיך להיות הרבה יותר יעילים וממוקדים. תיאוריות אלו מציעות מודלים וגישות שונות לשיפור פעולתם של הארגונים בעידן העסקים המשתנה והמתקדם טכנולוגית. הן נוקטות במגוון גישות המתמקדות במבנה, בתהליכי עבודה, ביצירתיות ובהתאמה לשינויים תחרותיים וטכנולוגיים.