שמי עובד כהן, נולדתי בגבעתיים, ומאז אני גר בה. בילדותי הייתי חנון, שקורא אנציקלופדיות להנאתו – מהאות אלף ועד האות תו!  אני עורך תוכן בכיר בויקיפדיה. אני ויקימנטור – בשפה פשוטה, אני עורך וכותב ערכים בוויקיפדיה. את שירותי הצבאי עשיתי ביחידת 8200 חמש שנים כתכניתן. בהכשרתי, אני רואה חשבון ומבקר מערכות מידע מוסמך, בעל תואר שני במנהל עסקים.

מעבר לעל פעילותיי הנרחבות, אני אח בכיר במסדר הבונים החופשיים. שם לומדים כולם להיות אנשים עוד יותר טובים. היום אני  - ויקימנטור – המשימה שלי לכתוב ערכים בוויקיפדיה. משה גרימברג, יועץ עסקי ויועץ אסטרטגי מקצועי ומוערך הזמין אותי לראיון אחד על אחד.

עובד, מהי ויקיפדיה?

"דמיינו לכם עולם, בו כל הידע האנושי זמין לכל האנשים. בשפה שלהם ומכל מקום – כל הזמן – ובחינם!" - זה מה שאנו עושים בוויקיפדיה. אני פעיל כעורך בוויקיפדיה העברית מזה כ-17 שנים. ביצעתי מעל 470,000 עריכות בוויקיפדיה: אני מספר 2 בין הוויקיפדים בארץ! ייצגתי את ישראל בכנסים בינלאומיים של ויקימדיה. בלונדון, בהונג-קונג, במקסיקו, במונטריאול, בדרום אפריקה ולאחרונה גם בסינגפור! שימשתי תקופה ארוכה בתפקיד מפעיל בוויקיפדיה, וריכזתי מיזמים רבים בוויקיפדיה, כמו מיזם הערכים היתומים. וגם את מיזם "ויקיפדיה אוהבת אתרי מורשת". השתתפתי במיזמים רבים, כמו מיזם ויקי-נשים (לערכים בנושאי נשים), ויקימילון (אני כעת המפעיל היחידי בוויקימילון!) וכד'.

הפכת תחביב למקצוע?

מאחר וויקיפדיה היא התחביב שלי, הפכתי את ההתעסקות בה לעסק. אני בין היחידים בארץ שיכולים להגיד שאני חי ונושם את ויקיפדיה בכל יום, כל היום! למעשה, אני עוקב אחרי כל הערכים החדשים, מיד עם יצירתם. אני זוכה להמון תגובות ותודות על פעילותי, וזה מדרבן אותי להמשיך לעשות טוב ולעסוק בתחביב שלי!  אני רואה בנושא של הפצת ידע חופשי ובהפצת ההשכלה מוטו בחיים שלי. חשוב לבער את הבורות והבערות, ולחנך את הציבור. תרומה של ידע לעולם כולו, ולקוראי העברית בפרט, היא משימה שאני אוהב לבצע.

ככותב בכיר בויקיפדיה יצרתי מיזם תמונות לשימוש בחינם

בין המיזמים של ויקיפדיה, יש גם את מיזם ויקישיתוף. זהו המאגר הגדול בעולם לתמונות חופשיות. רוב האנשים לא מכירים אותו, וחבל. אני פעיל גם במיזם זה, ובעצמי העליתי לשם יותר מ-12,000 תמונות חופשיות שצילמתי מרחבי העולם! תמונה שלי זכתה בתחרות בינלאומית! ערכים חדשים שיצרתי מההתחלה זוכים לכ-2,500 צפיות ביום! כלומר, 2,500 אנשים ביום זוכים לתשובה על מה שחיפשו, בזכותי! לצערי, אין סטטיסטיקה על צפיות של ערכים שהיו קיימים, ואשר אני שיפרתי. (מדובר על עשרות אלפי ערכים) או שהצלתי ממחיקה (מאות ערכים). מבקשים לראות דוגמאות לערכים שיצרתי באתר שלי:  רשימה מפורטת של כל פעילותי בדף שלי בוויקיפדיה. אתם ומבקשים לקבל מידע נוסף או לבחון היתכנות לכתיבת ערך בעבורכם? מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון 050-765-6937 או בדוא"ל ovedco@gmail.com

בעולם הפייק ניוז האם המידע בוויקיפדיה מדויק?

לא התביישתי לשאול את עובד את השאלה המטרידה את כולנו בתחום הבוטים והפייק מידיה. האם המידע בויקיפדיה נקי ממניפולציות? בתחילת דרכה, לא הובן בציבור כיצד פועל בדיוק המנגנון של "חכמת ההמונים", המשמש בקביעת איכותה של ויקיפדיה. היו חששות מטעויות ואי-דיוקים. עם זאת, אומר עובד כהן: "ככל שעבר הזמן, התברר ממחקרים שנערכו, כי מספר הטעויות בוויקיפדיה אינו שונה ממספר הטעויות באנציקלופדיות אחרות, הוסר החשש, וכעת הערכים בוויקיפדיה מומלצים לקריאה בבתי ספר ובאוניברסיטאות, כמקום התחלה למציאת מידע ראשוני אמין".

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים


המערכת יודעת לבקר את עצמה ולהוריד תכנים לא ראויים ולא מדויקים

ויקיפדיה אמנם פתוחה לעריכה, אבל זו פלטפורמה מורכבת, ונדרשים מיומנות גבוהה וניסיון רב, כדי לכתוב בה ברמה אנציקלופדית! יש ויקיפדים שתפקידם לשבת ולבדוק כל עריכה חדשה ולוודא את איכותה. הם לא מהססים למחוק דברים הנכתבים שלא בהתאם לדרישות. כל עריכה מהותית מחייבת אסמכתא, ובלעדיה היא משוחזרת!

מיהו עורך תוכן בכיר מיהו ויקימנטור?

אני מציע את שירותיי כעורך בכיר בוויקיפדיה, תמורת תשלום. שרותיי כוויקימנטור כוללים הגברת נוכחות בוויקיפדיה, יצירת ערכים חדשים, שיפור ערכים והוספת תמונות. אני מכיר את החוקים והדרישות של העריכה בוויקיפדיה ומתמצא בסגנון הנדרש, הן מבחינה תוכנית והן מבחינה טכנית. עובד, בוא נעשה אתנחתא ונלמד קצת על ויקיפדיה העברית? "מתוך הכרה שגם עורכים בתשלום תורמים לתוכן החופשי, אפשרה לעורכים כאלה לתרום, תוך עמידה בכללי גילוי נאות נוקשים ושמירה על ניטראליות. מתקיים פיקוח הדוק על התרומות, ורק מקצוענים יכולים לעמוד בכללים הללו. אני מאושר לראות אנשים כשהם רואים ערך חדש עליהם – אנשים חיים מקבלים חיזוק להישגים שהשיגו, ואנשי משפחה המנציחים את קרובי משפחתם, מקבלים זיכרון שמלמד גם אנשים אחרים".

תסביר לי כיצד מתבצעת כתיבת ערך חדש?

כאשר ניגשים לכתוב ערך חדש, צריך לערוך מחקר מקדים: ללקט עובדות ממקורות מוסמכים שונים, להבין את הפרטים שיש לכלול בערך: שלא יהיה קצר מידי אך גם לא ארוך מידי. להבחין בין עיקר לטפל ולפרט מה שצריך, אך לא יותר מידי. ערך אנציקלופדי כולל בדרך כלל מספר מרכיבים. הוא תמיד פותח במבוא קצר של נושא הערך, ולפעמים תבנית מידע בצד שמאל המציגה מספר פרטים סטנדרטיים. מומלץ שבראש כל ערך תהיה תמונה רלבנטית. בהמשך הערך מופיעים העובדות הקשורות לערך: למשל, במקרה של אישיות – ביוגרפיה, קורות חיים והישגים משמעותיים, ובמקרה של ערך על אירוע היסטורי – רקע, השתלשלות העניין ותוצאותיו.

הבנתי כי קיימת שפה ייחודית לכותבי התוכן?

יש כמובן לשמור על לשון אנציקלופדית ניטראלית, המפרטת את העובדות. מומלץ להשתמש במונחים מסביבת נושא הערך, אך שיהיו מובנים גם לקוראים שאינם מתמצאים בנושא. בחינה טכנית, חייבים ללוות את הערך ברשימת מקורות או קישורים חיצוניים, להרחבת הידע בנושא. מומלץ להשתמש בכוח החזק של הקישוריות באינטרנט, ולקשר לערכים אחרים בוויקיפדיה. כל זאת, תוך שימוש בשפת העריכה הייחודית של ויקיפדיה, ושימוש בתבניות שנכתבו עבורה. קטלוג הערכים בקטגוריות ושילוב הערכים במאגר המידע הבינלאומי "ויקינתונים". ערכים שלא נכתבים כראוי נמחקים מיד, וכדי לשחזר אותם נדרשים לעבור דרך מסורבלת. בכל יום נמחקים עשרות ערכים רק בגלל שלא נכתבו לפי הכללים!

אתה יכול לתת דוגמאות של ערכים שיצרת?

  • בין הערכים הראשונים שיצרתי היה ערך על האיגוד הישראלי לביקורת ואבטחת מערכות מידע, בו שימשתי כסגן היו"ר.
  • יצרתי את הערך על "בשר טחון", ובזמן הקורונה, כששחר חסון ערך מופעי סטנדאפ בזום, הוא צחק איתי על הערך הזה.
  • יצרתי ערך על חתן פרס נובל היהודי פרופ' פול סמואלסון, שלפי ספרים שלו למדתי כלכלה באוניברסיטה, ממש סגירת מעגל! דרך אגב, יצרתי ערכים על עוד כ-40 חתני פרס נובל!

מי האנשים ו/או הגופים הפונים אליך על מנת שתכתוב עליהם?

לסיכום עובד, ספר לי על פרופיל הפונים אליך? יש לי הכבוד ליצור ערכים עבור אישים מדהימים, עם הישגים רבים, שטרם נכתב עבורם ערך. פונים אליי חברות או עמותות המעוניינות שאצור עבורם ערך חדש או שאשפר ערכים שכבר נכתבו עליהם. אני גם כותב ערכים על מיזמים, פרויקטים ועוד.  תזכרו – ערך בוויקיפדיה נחשב אמין, והוא תמיד נמצא בין 3 המקומות הראשונים בתוצאות החיפוש בגוגל! כמובן, נדרשת עמידה בקריטריון של "חשיבות אנציקלופדית" על מנת להיכלל בוויקיפדיה, מאחר ולא כל אדם או גוף זכאי להיכנס.

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים


מהם כללי האצבע בבחינת היתכנות לכתיבת ערך?

בדרך כלל, חשיבות אנציקלופדית ניתנת לאדם או לגוף שהשפיע על החיים במדינה. נקבעו מספר הסכמות בין הוויקיפדים, הקובעים כי אמנים, פרופסורים, סופרים, משוררים, שופטים, מנכ"לים גדולים, ספורטאים לאומיים, ממציאים, סלבריטאים, פוליטיקאים ארציים או אנשי חזון וכדומה, זכאים אוטומטית לערך עליהם בוויקיפדיה. גם גופים וחברות שפעלו לטובת המדינה, או שהם מספיק גדולים זכאים לערך עליהם. ניתן לראות דוגמאות לערכים שיצרתי מבקשים באתר שלי:  לשירותכם רשימה מפורטת של כל פעילותי בדף שלי בוויקיפדיה. אתם ומבקשים לקבל מידע נוסף או לבחון היתכנות לכתיבת ערך בעבורכם? מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון 050-765-6937 או בדוא"ל ovedco@gmail.com