בעולם העסקי המודרני, הצלחה אינה נמדדת רק ביכולות טכניות או בידע מקצועי. מנהיגים מצליחים מבינים כי המפתח להובלת צוותים ולהשגת תוצאות יוצאות דופן טמון ביכולת להבין ולנהל רגשות - הן שלהם והן של אחרים. אינטליגנציה רגשית ואמפתיה הפכו לנכסים קריטיים בארגז הכלים של כל מנהל ומנהיגה בעידן הנוכחי. "אינטליגנציה רגשית היא היכולת לחוש, להבין, ולהשתמש בכוח והחוכמה של הרגשות כמקור של אנרגיה אנושית, מידע, קשר ושפעה." – אמר רוברט קופר. אני מתחבר למהות של אמירתו? ומה איתך?

אינטליגנציה רגשית ואמפתיה – סיפור מרגש מהשטח

נתחיל בסיפור קצר שממחיש את כוחה של אינטליגנציה רגשית? דפנה, מנהלת בכירה בחברת הייטק, הבחינה כי אחד ממנהליה הצעירים המצטיינים, יפתח, החל לאחר לעבודה ואיכות עבודתו ירדה. במקום לנזוף בו או להעניש אותו, היא הזמינה אותו לשיחה אישית. בשיחה גילתה יעל כי יפתח מתמודד עם מחלה קשה של קרוב משפחה. היא הציעה לו גמישות בשעות העבודה ותמיכה רגשית. תוך שבועות ספורים, יפתח חזר לתפקוד מלא, ונאמנותו לחברה גברה משמעותית. סיפור זה ממחיש כיצד מנהיגות אמפתית וטרנספורמטיבית יכולה לשנות מצבים מאתגרים ולהפוך אותם להזדמנויות לחיזוק הקשר עם העובדים ולשיפור הביצועים הארגוניים. דעו כי  יפתח לא ישכח לעולם את דפנה!

בואו ונתעמק בהבנת המושגים: אינטליגנציה רגשית ואמפתיה

אינטליגנציה רגשית (EQ) היא היכולת לזהות, להבין ולנהל את הרגשות שלנו ושל אחרים. היא כוללת מודעות עצמית, ניהול עצמי, מודעות חברתית ומיומנויות חברתיות. אמפתיה, לעומת זאת, היא היכולת להזדהות עם רגשותיהם וחוויותיהם של אחרים. מחקרים מראים כי מנהיגים בעלי EQ גבוה מצליחים יותר בתפקידם. לפי מחקר של אוניברסיטת ייל, 75% מהמנהלים המצליחים ביותר הם בעלי EQ גבוה. כפי שאמרתי בעבר: "אינטליגנציה רגשית ותקשורת בינאישית אפקטיבית בניהול והנעת צוותים ועובדים היא המצפן הפנימי בארגון שמנווט אותנו בים הסוער של יחסים אנושיים".

השפעת האינטליגנציה הרגשית על ביצועי הארגון

דעו כי מנהיגים עסקיים וניהוליים בעלי אינטליגנציה רגשית גבוהה משפיעים לטובה על הארגון במספר דרכים:

  •  יש להם מיומנויות תקשורת משופרת: הם מסוגלים להעביר מסרים באופן ברור ואפקטיבי, תוך התחשבות ברגשות של הצד השני.
  • מוכרים ביכולתם לנהל ולמנוע קונפליקטים: הם מזהים מתחים בשלב מוקדם ומסוגלים לפתור אותם ביעילות.
  • מיומנים בניית צוותים חזקים: הם יוצרים אווירה של אמון ושיתוף פעולה, המובילה לתוצאות טובות יותר.
  • מזוהים ביכולתם לקבל החלטות יותר נכונות: הם משלבים בין נתונים לאינטואיציה, מה שמוביל להחלטות מושכלות יותר.

"מנהיגות פועלת על אנשים – על ההבנה שלהם, היא משפיעה עליהם ויוצרת בעבורם השראה שגורמת להם לפעול." - ג'ון כ. מקסוול. ואני הקטן מוסיף ואומר: "מנהיג עסקי אמיתי אינו זה שיודע את כל התשובות, אלא זה שיודע לשאול את השאלות הנכונות ולהקשיב באמת".

פיתוח אמפתיה כמיומנות מנהיגותית

אמפתיה ויכולת הקשבה פעילה היא מיומנות שניתן לפתח ולשפר. הנה כמה דרכים לעשות זאת:

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים


  1. הקשבה פעילה: להקשיב באמת, ללא שיפוטיות וללא הסחות דעת.
  2.  שאילת שאלות פתוחות: לעודד שיח פתוח ולהבין את נקודת המבט של האחר.
  3. זיהוי שפת גוף: להיות ערים לרמזים לא מילוליים שמספקים מידע על רגשות.
  4. תרגול מדיטציה ומיינדפולנס: לפתח מודעות עצמית ויכולת להיות נוכחים ברגע.

התמודדות עם משברים בצורה אמפתית

משתף אותך בסיפור נוסף מעולם הניהול והמנהיגות. סיפור שממחיש את חשיבות האמפתיה וכוחה. דני, מנכ"ל סטארט-אפ צעיר, נאלץ לפטר עובדים בעקבות קשיים כלכליים. במקום להודיע על כך במייל, הוא קיים שיחות אישיות עם כל עובד, הקשיב לחששותיהם והציע עזרה במציאת עבודה חדשה. תגובתו האמפתית הובילה לכך שגם העובדים שנשארו ואלה שנאלצו לעזוב, חשו אמון במנהיגותו, והחברה הצליחה להתאושש מהר יותר מהמשבר.

מהם האתגרים בפיתוח אינטליגנציה רגשית

למרות חשיבותה, פיתוח אינטליגנציה רגשית אינו תמיד פשוט:

  • התנגדות לשינוי: מנהלים רבים מתקשים לשנות דפוסי התנהגות מושרשים. רבים מאיתנו מעדיפים להישאר באזורי הנוחות המוכרים.
  • לחץ זמן: בעולם העסקי המהיר, קשה למצוא זמן להתפתחות אישית. זה נראה כנושאים פחות חשובים להישרדות היומיומית. זאת טעות חמורה, אני אומר.
  • תרבות ארגונית: ארגונים שמעריכים רק תוצאות מדידות עלולים להזניח פיתוח EQ. חברות ועסקים כאלה בסופו של יום ישלמו מחיר כבד על כך!
  • חוסר מודעות: רבים אינם מבינים את חשיבות האינטליגנציה הרגשית לתפקידם. הם לא מבינים את היתרונות והתועלות בעבורם. אני כאן בכדי להסביר.

"הדרך הטובה ביותר לגלות אם אתה יכול לסמוך על מישהו היא לסמוך עליו." – אמר ארנסט המינגווי. מעבר לכך אמרתי לא פעם למנכ"לים שביקשו לשפר מיומנויות בתחום החשוב הזה כי: "השינוי הגדול ביותר מתחיל בצעד הקטן ביותר - ההכרה בצורך לשנות וללמוד מיומנויות חדשות".

יישום אינטליגנציה רגשית בפרקטיקה הניהולית

כיצד מנהלים בכל דרגה או בכל תחום יכולים ליישם ולשפר מיומנויות אינטליגנציה רגשית אמפתיה בעבודתם הניהולית היומיומית?

  1. תכירו את יתרונות המשוב הבונה: תלמדו כיצד נכון לתת משוב באופן שמעודד צמיחה ולא ביקורתיות.
  2. דעו לפרגן - הכרה בהישגים: מילה טובה אף פעם לא תזיק. תלמדו לזהות ולהוקיר את תרומתם של עובדים באופן אישי ומשמעותי.
  3. גלו גמישות ניהולית: תתאמצו להתאים את סגנון הניהול לצרכים האישיים של כל עובד. 
  4. תשקיעו ביצירת סביבת עבודה תומכת: תקפידו לעודד שיתוף רגשות ודעות בצוות.

מיכל, מנהלת משאבי אנוש, פנתה אלי לאחרונה ושאלה הכיצד נכון להתניע תהליך שינוי ארגוני מורכב? היא זיהתה את החששות של העובדים ובהמלצתי ארגנו סדנאות חשיבה וימי עיון שבהן המשתתפים יכלו לשתף רגשות ולהציע פתרונות לביצוע טוב יותר של תהליך השינוי. התהליך חייב השקעה, חייב תקשורת פתוחה ויצירת אמון. בסופו של דבר זה מנע התנגדויות ופחדים מיותרים. התהליך הוביל לשינוי מוצלח יותר ולשביעות רצון גבוהה בקרב העובדים.

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים


אמצו כלים חיוניים למנהיגות ניהולית ועסקית

אינטליגנציה רגשית ואמפתיה הן יותר מסיסמאות ניהוליות - הן כלים חיוניים למנהיגות אפקטיבית בעולם המורכב של ימינו. מנהיגים שמשקיעים בפיתוח מיומנויות תקשורת - רואים תוצאות מרשימות בביצועי הצוות, בשביעות הרצון של העובדים ובתוצאות העסקיות. אני, משה גרימברג, יועץ ארגוני מקצועי עם ניסיון מוכח בשיפור מיומנויות ניהול ומנהיגות. מציע מגוון קורסים וסדנאות בהתאמה אישית. המיועדים לשפר המיומנויות הרכות: תקשורת בינאישית, אינטליגנציה רגשית והקשבה פעילה.

סדנה או קורס? מה עדיף לך?

הסדנאות או הקורסים שלנו ידועים באפקטיביות שלהם ובגישה מתודולוגית המאמצת תרגול וניתוח אירועים מעולם העשייה של המשתתפים. אני באמת מאמין כי: "השקעה בפיתוח אינטליגנציה רגשית היא השקעה בעתיד המקצועי והאישי שלך." הקורסים והסדנאות שלנו כוללות תרגילים מעשיים, משחקי תפקידים, וניתוחי מקרה, המאפשרים למשתתפים לתרגל ולשפר את מיומנויות האינטליגנציה הרגשית שלהם בסביבה בטוחה ותומכת. שמח כי הגעת עד לכאן. זה מסמן לי כי הנושא מעניין וחשוב לך. ברצונך להרחיב ולהבין יותר כיצד אינטליגנציה רגשית ואמפתיה? הופכות למפתחות היותר חשובים למנהיגות עסקית וניהולית אפקטיבית?

נכון שנשוחח ונרחיב על היתרונות של האינטליגנציה הרגשית בניהול?

"ההשקעה באינטליגנציה רגשית היא ההשקעה הטובה ביותר שמנכ"ל או בעל חברה יכול לעשות לעצמו או למנהלים הסובבים אותו - היא משתלמת פי כמה בטווח הארוך". אז מה הצעד הבא שלך? האם תתחיל בהקשבה עמוקה יותר לצוות שלך? אולי תשקול להניע סדנה פנים ארגונית לפיתוח אינטליגנציה רגשית? או ליזום הרצאה או יום עיון לפורום המנהלים שלך? זכרו, המסע לפיתוח אינטליגנציה רגשית ואמפתיה הוא מסע מתמשך. כל צעד קטן בכיוון הנכון יכול להוביל לשינוי משמעותי בחייכם המקצועיים והאישיים.

גם לך מגיע מפגש חשיבה במתנה

התחילו היום - הצוות שלכם, הארגון שלכם, ואתם עצמכם תרוויחו מכך. גם אתה מוזמן לבחון לעשות זאת באמצעות קורסים וסדנאות ייחודיים שפיתחנו לאורך השנים. זה המקום והזמן לשקול כי תבחרו ביועץ ארגוני – יועץ עסקי עם ניסיון ניהולי מוכח. כזה שיש בו שילוב מנצח של ניסיון ניהולי שיווקי בכיר כמנהל מחוץ לעולמות הייעוץ. יחד עם ניסיון מוכח של ייעוץ וליווי מנהלים בתהליכי משבר ושינוי. היה ותרצה אתה מוזמן לשלוח לי מייל או לצלצל ישירות לנייד שלי: 0544-814332 או 03-9032222 נשוחח ואף אציע לך לקבל מפגש חשיבה במתנה.

לקבלת שעת ייעוץ וסיעור מוחות ללא התחייבות אנא הזן את הפרטים